Szórakozás

Felhőszakadás okoz újabb áradásokat Ausztriában

Számos árvíz sújtotta településen felhőszakadás okozott újabb özönvíz szerű árhullámot Ausztria északi tartományaiban.

Wels városban heves zivatarok tomboltak az éjszakai órákban, melynek következtében pincéket, alagsorokat, aluljárókat öntött el a sok csapadék. Helyenként másfél méteres vízzel kellett megbirkózniuk a tűzoltóknak – írja a nachrichten.at osztrák hírportál.

A legmagyobb problémát az okozza, hogy a teljesen átázott talajnem tudja elnyelni a hirtelen lezúduló csapadékot.

Felső-Ausztria több körzetében és Salzburg tartomány északi részén egy hirtelen jött, heves zivatar, jégeső és erős szél következtében pincéket és garázsokat öntött el a víz vasárnap este. Egy utat le kellett zárni, mert sziklaomlás torlaszolta el.

Kattintson a fotóra  többi felvétel megtekintéséhez!

Salzkammergut egyes falvaiban egy héten belül másodszor öntöttek ki a hegyi patakok.

Háromszáz tűzoltó közel száz házhoz vonult ki bevetésre. Helyenként másfél méter magasan állt a víz a pincékben, máshol kidőlt fákat kellett eltávolítaniuk.

A hét első két napjában további viharok várhatóak az ország nyugati részén. Vorarlbergben és Tirol északi részén ezért ismét megnövekedett a földcsuszamlások és kőomlások veszélye.

Máshol Ausztriában múlt csütörtök óta mindenhol apad a folyók vízállása, az árhullám elvonulása után már a helyreállításra összpontosítanak. A Duna mentén Emmersdorfban, Melkben, Kritzendorfban és Klosterneuburgban közel kétezer tűzoltó vesz részt a takarításban hétfőn. Kremsben és környékén megkezdték a mobil védőfalak leszerelését.

Ausztriában hat halálos áldozata volt a múlt hét végén kezdődött áradásoknak, egy hetedik embert eltűntként tartanak nyilván. Az anyagi károkról még nincsenek összesített adatok a károkról, de annyit már tudni lehet, legalább az elmúlt évtized legsúlyosabb természeti csapásaként érték az országot a múlt hét végén bekövetkezett heves áradások.

Az Alpokban Salzburg, Tirol és Vorarlberg tartományokban a hegyi patakok öntöttek ki, valamint sárlavinák és földcsuszamlások okoztak katasztrófahelyzetet, míg Felső- és Alsó-Ausztriában a Duna és az Inn áradása okozott súlyos károkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik