Szórakozás

A biztonságba helyezés a legfontosabb

orban-viktor-es-hende-csaba-a-gaton(960x640)(1).jpg (orbán viktor, hende csaba, árvíz, )
orban-viktor-es-hende-csaba-a-gaton(960x640)(1).jpg (orbán viktor, hende csaba, árvíz, )

Székesfehérvár vonalától lefelé a Dunával párhuzamosan feltámadó szél veszélyezteti az árvízi védekezést - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Baján, a Sugovica hídján tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján.

Székesfehérvár vonalától lefelé végig támad a Dunával párhuzamosan a szél, amely az előrejelzések szerint 80-90 kilométeres óránkénti sebességű is lehet, és akkor képes arra, hogy gátakat bontson meg – hangsúlyozta a miniszterelnök, miután megtekintette a Petőfi-szigeten folyó védekezést.

Orbán Viktor kiemelte: egyelőre ilyen jelzésük még nincs, a legfontosabb, hogy az önkénteseket és a hivatásosokat is biztonságba helyezzék. Mint mondta: mindenkit elvezényeltek a helyszínről, hogy mindenki fedett helyen pihenjen Baján is. Hozzátette, hogy ezt a parancsot adták ki végig a védvonalakon.

A miniszterelnök a hídon az orkánszerűen felerősödő szél ellenére reményét fejezte ki: „nem lesz szükség arra, hogy megbontott gátakat kelljen helyreállítani”. Hangsúlyozta, hogy az esőtől kevésbé kell tartani, „az igazi kihívást a szél jelenti”.

Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy a tanulságot majd akkor kell levonni majd, ha már levonult az árhullám. Akkor kijelölik a megerősítésre szoruló védvonalakat, és megtesznek mindent, ami védekezési szempontból szükséges.

A bajai Petőfi-sziget védelmével kapcsoltban megjegyezte: a szigetnek kevés az állandó lakosa, ugyanakkor óriási értékek találhatóak ott, ezért meg kell védeni.

A miniszterelnök a hídon többekkel kezet fogott, megkérdezte honnan jöttek és megköszönte a segítségüket. A Petőfi-sziget után a közúti forgalom előtt teljesen lezárt Türr István-hídon is megtekintette a védelmi munkálatokat. A bajai Türr István-hidat azért zárták le, mert a Gemenci-erdőből kimerészkedő vadak a Baját Pörböllyel összekötő, 55-ös úton keresztül tudnak menekülni.

Zsigó Róbert (Fidesz), Baja polgármestere vasárnap rendelte el a településen a harmadfokú árvízvédelmi készültséget, amikor a Duna elérte a 900 centiméteres vízmagasságot.

Az előrejelzések szerint a Duna szerdán tetőzik Baja térségében, a várható vízmagasság 10 méter közelében lesz. A Baja üdülőövezetéhez tartozó Dunafürdőről és a Nagy-Pandúr-szigetről már korábban elköltöztettek mindenkit, a víz már elöntötte azokat.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy a Sugovica-partján végig vigyázzák a töltést. A Petőfi-szigetet az erős szél és a zuhogó eső miatt a védekezésben részt vevő önkéntesek és hivatásosok elhagyták. A szigeten nagyjából nyolc kilométer hosszan ideiglenes védvonalat emeltek, amely magassága biztosan elég lesz. Baja a Dunához képest magasan fekszik, ezért a város nincs veszélyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik