Szórakozás

Viva Comet: egymásnak ugrottak a zsűritagok

Vizuálguruk döntenek a 13. VIVA Comet gála Legjobb klipjének befutójáról! Az általában békés zsűrizés idén komoly szakmai vitává vált, de a Comet-történelem leghosszabb egyeztetése után a zsűri tagjai végül meghozták a döntést.

Szabó Simon, Oltai Kata, Kostyál Márk, Inkei Bence és Anh Tuan már most tudják, hogy melyik jelölt kapja majd  a Comet-gömböt a Papp László Budapest Sportarénában, a rajongóknak június 13-ig várniuk kell az eredményre.

Összeült a 13. VIVA Comet gála Legjobb klip kategóriájának zsűrije. A bírálók közt ott van a Moszkva tér és a Papírrepülők sztárja Szabó Simon, a tehetséges magyar tervező Anh Tuan, a reklámfilmek koronázatlan királya Kostyál Márk, Inkei Bence zenei újságíró, és Oltai Kata stílusszakértő.

A klipek megtekintésekor a szakértők nagy hangsúlyt fektettek arra a kérdésre, hogy mennyire illeszkednek egymáshoz a videókban látható mozzanatok és hogy a zene hozzátesz-e az élményhez. A zsűri minden tagja más szempontok alapján döntött volna – végül nehezen, de sikerült dűlőre jutniuk abban, hogy melyik videoklip lesz a június 13-án megrendezett VIVA Comet legjobbja.

„Ma Magyarországon videoklipet készíteni nem könnyű vállalkozás, de örömmel látom, hogy egyre jobb munkák születnek. A hazai adottságokat tekintve, az alapján próbáltam dönteni, hogy filmtechnikailag melyik a legjobban sikerült alkotás. De majdnem mindegyikben volt valami megnyerő” – mondta Kostyál Márk, aki komoly vitába került Oltai Katával. Kata ugyanis Szabó Simonnal egyetértésben inkább az összhatás alapján választott.

„Klipek esetében a zene és a vizualitás szervesen összefügg, és reflektál egymásra. Mivel egy összművészeti alkotásról beszélünk, így fontos, hogy a ritmushoz illeszkedjen a képi világ, amit a kiindulási alaptól nem lehet függetleníteni. Az például szerintem nagy hiba, ha a képiség a zene fölé kerekedik. Bár én kicsit hiányoltam a jelöltek között a valódi hangszeres, rockosabb vonalat, komoly vita után azonban sikerült döntésre jutnunk” – mesélte Kata, a Ludwig Múzeum egykori kurátora.

„Nem tudtam filmes szempontból dönteni, mivel hiába volt olyan, ami jól össze volt rakva, zeneileg mégsem tetszett. Az összhang pedig nagyon fontos. Nehéz a saját ízlésvilágunkat kizárva dönteni, de szerintem végül sikerült egy vállalható döntést hoznunk, amelyben az említett összhang leginkább megvalósul” – vélekedett Szabó Simon.

A kategóriában igazi háború dúl, a Mary PopKids a Punnany Massiffal karöltve mutat be egy brandyzéssel és szivarozással megspékelt tipikus megőrülést a Mosoly című klipben. Nagy esélyes a több mint 20 millió Youtube-megtekintéssel büszkélkedő Belehalok is, ami a Majka – Curtis – BLR triónak hála rengették meg a rapperek a tősgyökeres undergroundarcok kőszívét.

Még 2012-ben mutatkozott be a webes közönség előtt a TEJ Átlag éjjel című slágere, a The (hated) Tomorrow pedig 30 helyszínen, 25 napon át, közel 70 ember segítségével forgatta Anyáddal című klipjét, de hogy ez elég lesz-e az Irie Maffia és az Akkezdet Phiai által előadott, Sena hangjával megbolondított Livin’ It Easy legyőzéséhez? Ezt csak a klipzsűri tudja.

„A munkámból adódóan nem tudom elkerülni, hogy klipeket lássak. Szerencsére egyre több  jó magyar klip születik, melyekhez már teljes stábok sem szükségesek, és észrevételem szerint egyre nagyobb hangsúlyt kap a kreativitás is. A zsűrizés során is leginkább az egyediséget vettem figyelembe” – tette hozzá Inkei Bence.

Anh Tuan a divatosság alapján pontozott

„Nagyon nehéz volt a döntés, de divattervezőként nekem a legfontosabb szempont az volt, hogy a zene megfelelő vizuális elemekkel párosuljon. A styling, a trend, ami életre kel a klipben szerintem nagyban hozzájárul a népszerűségéhez. Nem csupán egy ruhadarab, de egy klip is legyen divatos!” – mondta a nemzetközi hírű divattervező.

Június 13-án kiderül, hogy ki lesz a végső befutó, a 13. VIVA Comet pedig már most az év zenei gálája, ahol egy mindennél látványosabb show keretében kerülnek megünneplésre az elmúlt 12 hónap legjobb magyar előadói!

Az egyedi és látványos színpadi produkciókon túl idén is öt kategóriában mérhetik össze tehetségüket a zenei élet hazai kedvencei, „A legjobb férfi előadó”, „A legjobb női előadó”, „A legjobb együttes”, „A legjobb új előadó” és „A legjobb videoklip” kategóriákban hirdetnek majd győztest. Magyarország legrangosabb, nagyszabású zenei rendezvényén Wiley mellett látványos produkcióval készül többek között a Tankcsapda, a Children of Distance, Fluor, Hien, Majka, Curtis és BLR, és Radics Gigi is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik