Szórakozás

Átadták az idei Richter Terézanyu-díjakat

anya-gyerek-irodában (anya)
anya-gyerek-irodában (anya)

Összesen nyolc nő vehetett át díjat a Richter Terézanyu pályázatának eredményhirdetésén.

Idén negyedik alkalommal adták át a Rácz Zsuzsa írónő által alapított és a Richter Gedeon gyógyszercég által támogatott Terézanyu-díjakat – írja a Házipatika.com. Az idei versenyre összesen 378 pályázat érkezett Magyarország 165 településéről, de Németországból és Romániából is küldtek műveket. A legfiatalabb pályázó 13, a legidősebb 81 éves. Az írásokat nyolctagú zsűri értékelte, köztük Dobó Kata színművésznő, Almási Kitti klinikai szakpszichológus és Akovács Éva, a Nők Lapja Psziché főszerkesztője.

Anya-lánya kapcsolat: súlyos téma

A 2013-as, nőknek szóló novellapályázat témája az anya-lánya kapcsolat volt, és mint Rácz Zsuzsa kifejtette, különösen nehéz volt az idei írásokat olvasni. “Arról beszélnek, amiről hallgatunk, pedig fáj” – fogalmazott, hozzátéve, hogy köszöni a bizalmat a pályázóktól, akik képesek voltak olyan tabukról írni, mint az alkoholizmus vagy a bántalmazás. Az ilyen témák ihlették az idén először átadott, úgynevezett Csendtörő különdíjat. Az írónő kiemelte: a pályázat célja, hogy párbeszédet kezdeményezzenek. Hangsúlyos téma volt az írásokban az anyai szeretet hiánya, amelyből kiderült, az anyai szeretet nem magától értetődő.

Ám Rácz Zsuzsa szerint egy közös volt a művekben: nem vádbeszédeket írtak, hanem megérteni és tanulni akartak, hogyan lehet másképp, jobban csinálni. Nagy tanulság volt, hogy a gyerekkori traumákból is föl lehet állni, a saját sorsunkat irányítani tudjuk, és ezt a tudást gyermekeinknek is átadhatjuk.

Mint Beke Zsuzsa, a Richter Nyrt. kommunikációs vezetője hangsúlyozta: cégüknek fontosak a nők, nekik forgalmaznak készítményeket – például nemrég dobtak piacra egy új, originális készítményt a méhmióma kezelésére -, de a társadalmi felelősségvállalás is fontos számukra, ezért álltak eddig is a program mögé. 

Vágy, hogy szeressük az édesanyánkat

A műveket elemezve Szvetelszky Zsuzsa szociálpszichológus elmondta, míg a 20. század közepén még vezényelt volt, mit tehet egy anya, ma már nem kell egy sablonnak megfelelni, hanem a nők maguk választhatnak az utak közül és menet közben módosíthatnak is. A szakértő szerint a kétely új társadalmi jelenségként van jelen és a valódi felnőtté válás igénye és reménye hallatszik ki a szövegekből.

Almási Kitti klinikai szakpszichológus szerint nagyon felkavaró volt az idei téma, hiszen szinte mindenkinek van “anyabaja” vagy “apabaja”. Előbbi azért nehezebb probléma, mert a gyermekeknek az anya az érzelmi biztonság központja. A szakértő kiemelte: nagy vágyunk, hogy szerethessük és jónak láthassuk az édesanyánkat, ezért sokszor felmentjük, próbáljuk idealizálni, amelynek viszont az a következménye, hogy a gyerek lelki vagy fizikai áldozat lesz. Hiszen a gyerekben az rögzül, hogy az anya viselkedése az ő hibája, ő nem csinált valamit jól. Az áldozatok ezért inkább csöndben maradnak, ritka és nehéz, ha ezt valaki felvállalja.

A klinikai szakpszichológus hozzátette: a szeretet korábban a gondoskodásban – főzés, mosás stb. – öltött testet, pedig a gyerek számára a minőségi idő a fontos. Mint Almási Kitti elmondta, a simogatás legalább olyan alapszükséglet egy babának, mint a szoptatás. Ma azonban már kitágultak a lehetőségek, a mai anyukák másképp szeretik a gyerekeiket. A szakértő azt is kiemelte, hogy a megbocsátás helyett az elfogadás a kulcsszó, hiszen így a két fél azonos szinten maradhat, és senkinek sem kell a súlyt cipelnie a kapcsolatban. Mint fogalmazott, magunkkal kell harmóniába kerülni, ez pedig csak úgy lehetséges, ha elfogadjuk, amit a szüleinktől kaptunk.

A nyertesek

A díjazott pályaművekből Lázár Kati Kossuth-díjas színművésznő és lánya, Jordán Adél, valamint Sándor Kata olvastak fel, egy díjazott írását pedig Dobó Kata adta elő, videoüzenetben. A Senior különdíjas a 81 esztendős Gyéressy Antalné lett, aki megható történetet írt le édesanyja és saját maga önfeláldozásáról a világháború tükrében. A Richter intimzóna.hu különdíját tinédzser kategóriában a 17 éves, nagygyimóti Polgár Rékának ítélték oda.

A Csendtörő díjat a 33 éves Kvasz Éva, a törzspályázó-különdíjat pedig Bajáki Zsanett vehette át. A Richter különdíját a 42 éves Somogyi Angéla kapta. A harmadik helyezett Sudár Györgyi, a második Bibók Bea lett. A pályázat győztese a 37 éves Kucsinka Gabriella, aki az apai szigorról, édesanyja alkoholizmusáról, saját családi tragédiájáról és végül az újra egymásra találásról írt megható novellát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik