Szórakozás

Fokozódik az árvízi helyzet Fejér megyében is

árvíz Esztergomban (árvíz, duna, esztergom, )
árvíz Esztergomban (árvíz, duna, esztergom, )

A Duna Fejér megyei szakaszán, az ár- és hullámtéri területen élőknek június 7-én, pénteken 16 óráig kell elhagyniuk az ingatlanokat. Nekik minden érintett településen befogadóhelyet biztosítanak.

Az érintettek folyamatosan hagyják el a veszélyeztetett házakat. Dr. Dorkota Lajos és több országgyűlési képviselő is folyamatosan a Duna-parton dolgozik a katasztrófavédelem, a vízügy, az önkormányzatok és az önkéntesek mellett.

Ercsiben folytatják a tegnap megkezdett védekezést. Közfoglalkoztatottak és önkéntesek hét épület védelmén dolgoznak homokzsákokkal.

Adonyban a veszélyeztetett területen csak üdülőingatlanok találhatóak, a védekezés az árterület miatt nem megoldható. A veszélyeztetett területről 64 állampolgárnak kell az árhullám levonulásáig elhagynia házát. Azok részére, akik nem tudnak rokonokhoz költözni, az önkormányzat a régi polgármesteri hivatalban biztosít szállást. A kitelepítést követően a rendőrség biztosítja a helyszínt.

Dunaújvárosban is megkezdték a Szalki-szigeten lévő Halászcsárda és trafóállomások bevédését homokzsákokkal. Ezek a trafóállomások biztosítják a dunaújvárosi csápos kutak villamosenergia-ellátását, így közvetve a város ivóvízellátását. Az Üdülő sor lakóit ma értesíti  az önkormányzat.

Kulcson a hajóállomás védelme, Baracson egy lakóépület és egy vendéglő megvédése a feladat a mai napon. Kulcs polgármestere tárgyalt a legsürgősebb feladatokról a megyei védelmi bizottsági elnökével és köszönetet mondott az erőfeszítésekért, a hatékony munkáért minden résztvevőnek.

Rácalmáson szintén június 7-én, pénteken 16 óráig kell elhagyniuk a veszélyeztetett épületeket a Duna sor üdülőingatlanaiban élőknek, ezt követően a rendőrség biztosítja a helyszínt.

Kisapostagon 120 köbméter homokkal és 5 ezer homokzsákkal felkészültek az árterületen lévő, Panoráma úti üdülőingatlanok védelmére, amelyben összesen kilencvenen élnek.

A Martonvásári Járás Helyi Védelmi Bizottsága is összeült ma, amelynek során értékelték Ercsi térségében folytatott árvízi védekezést, és határozatban rögzítették a még szükséges tennivalókat.

A Dunaújváros Járás Helyi Védelmi Bizottsága június 5-én, szerdán tanácskozott. A testület további feladatokat határozott meg az árvízi védekezéssel kapcsolatban. Ennek alapján a népegészségügyi szakigazgatási szerv lakossági tájékoztatót adott ki az önkormányzatok részére a higiénés szabályokról és a végrehajtandó feladatokról. Felkészültek az ügyeleti szolgálat működtetésére is, és felmérik az árvízveszélyes területeken élő dialízises betegeket, szülés előtt álló kismamákat, fekvőbetegeket. Az egészségügyi alapellátás minden érintett településen biztosított. A főállatorvos intézkedett az ártéren tartott állatállomány védett helyre történő elszállításáról – olvasható a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Fehérvár24-hez eljuttatott közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik