Szórakozás

Uzsora miatt őrizetben

penz(210x140)(1).jpg (pénz, )
penz(210x140)(1).jpg (pénz, )

A Kecskeméti Járási Ügyészség uzsora-bűncselekmény miatt négy ember ellen nyújtott be vádiratot a Kecskeméti Járásbírósághoz.

Az élettársi kapcsolatban élő elsőrendű és másodrendű vádlottak Kalocsán és a környező községekben éveken át rendszeresen foglalkoztak pénzkölcsönzéssel engedély nélkül – tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t.

A vádlottak 2005 és 2011 között 13, nehéz anyagi körülmények között élő embernek adtak kölcsön négyezer és 35 ezer forint közötti összegeket százszázalékos kamatra, több esetben havi rendszerességgel. A határidőre meg nem fizetett pénz miatt további kamatokat számoltak fel. Akik nem fizették vissza az uzsorakamattal megnövelt összeget, azokat otthonukban bántalmazták, egyes esetekben szamurájkarddal és késsel félemlítették meg őket – mondta Schmidt Gábor.

Az első- és a másodrendű vádlottak több hajléktalant munka és szállás ígéretével a kalocsai otthonukba csaltak. A sértetteket megfosztották személyi szabadságuktól, éheztették, irataikat, bankkártyájukat elvették, és lopások elkövetésére kényszerítették. Az elvégzett munkákért bért nem fizettek. Az elsőrendű vádlott az egyik sértett szociális segélyét is rendszeresen elvette.

A harmadrendű vádlott – aki az elsőrendű vádlott testvére – szintén uzsorakölcsönöket nyújtott 2009 és 2011 között Kalocsán két sértettnek, majd amikor a sértettek az uzsorakamatot már nem tudták fizetni, megfenyegette őket. Egy alkalommal a harmadrendű vádlott fia is részt vett a megfélemlítésben, ezért ellene is vádat emelt az ügyészség.
Az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott előzetes letartóztatásban van, míg a negyedrendű vádlott szabadlábon védekezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik