Szórakozás

Béremelést követeltek a tüntető tanárok

Körülbelül kétszázötvenen vettek részt a hét pedagógus- és civilszervezet által szervezett fővárosi demonstráción.

Körülbelül kétszázötvenen vettek részt a hét pedagógus- és civilszervezet által szervezett fővárosi demonstráción, amelyen a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke mellett a Hallgatói Hálózat, az Oktatói Hálózat, a Középiskolai Hálózat és a Liga egy-egy képviselője is felszólalt – írja az Átlátszó Oktatás. A tüntetők – akik közül többen azt skandálták: Rózsát a kertbe, ne a parlamentbe – az Eötvös téren gyűltek össze, onnan indultak az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épülete felé.

A tüntetés résztvevői szerint elfogadhatatlan “a kötelező óvodáztatás óvodai férőhelyek nélkül,a kötelező beiskolázás új, általános korhatára, a 16 évre csökkentett tankötelezettség, a szakképzések közismereti tananyagának lebutítása, a felsőoktatás szisztematikus ellehetetlenítése, a szakszervezetek sztrájktörekvéseinek ellehetetlenítése, a Magyar Pedagógus Kar áterőszakolása, a szakma semmibe vétele, az érintettek érdekeinek, véleményének figyelmen kívül hagyása, a sok ígéret, melyek sosem válnak valósággá”.

A PDSZ sárga színű zászlóin látható 18 “oktatás” felirat, amelyeket felülről lefelé haladva egyre kisebb betűkkel írtak fel. Ugyancsak a PDSZ osztott ki a felvonulók között sárga láthatósági mellényeket, amelyek hátuljára az “Építsd a jövőt, költs az oktatásra most!” szlogent nyomtatták.

A köznevelési törvény ellen tiltakoztak, és a pedagógus-életpályamodellben szereplő béremelés szeptemberi bevezetését, Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterének személyes garanciavállalását, valamint a pedagóguskar létrehozásának megakadályozását követelték. Az erről szóló petíciót a tüntetés végén átadták a szaktárca képviselőjének.

Mendrey László, a demonstrációt meghirdető Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta: a petícióban rögzítették, hogy a nemzeti köznevelési törvény által kijelölt irány rossz. Ennek értelmében felhívják a minisztert, vesse latba befolyását, kezdeményezzen jogszabály-módosítást, hogy az európai értéknek számító szubszidiaritás elve a közoktatás minden szintjén érvényesüljön. Tegyen meg mindent, hogy a közoktatásból a fiatalok valóban hasznosítható tudással lépjenek ki, és a pedagógusok lelkiismereti és szólásszabadságát veszélyeztető Pedagógus Kar létrehozásának megakadályozásáért – sorolta követeléseiket a szakszervezeti vezető a Szalay utcát a minisztérium épületének sarkáig megtöltő résztvevők előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik