Szórakozás

Béremelést követeltek a tüntető tanárok

Buthy Lilla

2013. 06. 03. 07:51

Körülbelül kétszázötvenen vettek részt a hét pedagógus- és civilszervezet által szervezett fővárosi demonstráción.

Körülbelül kétszázötvenen vettek részt a hét pedagógus- és civilszervezet által szervezett fővárosi demonstráción, amelyen a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke mellett a Hallgatói Hálózat, az Oktatói Hálózat, a Középiskolai Hálózat és a Liga egy-egy képviselője is felszólalt – írja az Átlátszó Oktatás. A tüntetők – akik közül többen azt skandálták: Rózsát a kertbe, ne a parlamentbe – az Eötvös téren gyűltek össze, onnan indultak az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épülete felé.

A tüntetés résztvevői szerint elfogadhatatlan “a kötelező óvodáztatás óvodai férőhelyek nélkül,a kötelező beiskolázás új, általános korhatára, a 16 évre csökkentett tankötelezettség, a szakképzések közismereti tananyagának lebutítása, a felsőoktatás szisztematikus ellehetetlenítése, a szakszervezetek sztrájktörekvéseinek ellehetetlenítése, a Magyar Pedagógus Kar áterőszakolása, a szakma semmibe vétele, az érintettek érdekeinek, véleményének figyelmen kívül hagyása, a sok ígéret, melyek sosem válnak valósággá”.

A PDSZ sárga színű zászlóin látható 18 “oktatás” felirat, amelyeket felülről lefelé haladva egyre kisebb betűkkel írtak fel. Ugyancsak a PDSZ osztott ki a felvonulók között sárga láthatósági mellényeket, amelyek hátuljára az “Építsd a jövőt, költs az oktatásra most!” szlogent nyomtatták.

A köznevelési törvény ellen tiltakoztak, és a pedagógus-életpályamodellben szereplő béremelés szeptemberi bevezetését, Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterének személyes garanciavállalását, valamint a pedagóguskar létrehozásának megakadályozását követelték. Az erről szóló petíciót a tüntetés végén átadták a szaktárca képviselőjének.

Mendrey László, a demonstrációt meghirdető Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta: a petícióban rögzítették, hogy a nemzeti köznevelési törvény által kijelölt irány rossz. Ennek értelmében felhívják a minisztert, vesse latba befolyását, kezdeményezzen jogszabály-módosítást, hogy az európai értéknek számító szubszidiaritás elve a közoktatás minden szintjén érvényesüljön. Tegyen meg mindent, hogy a közoktatásból a fiatalok valóban hasznosítható tudással lépjenek ki, és a pedagógusok lelkiismereti és szólásszabadságát veszélyeztető Pedagógus Kar létrehozásának megakadályozásáért – sorolta követeléseiket a szakszervezeti vezető a Szalay utcát a minisztérium épületének sarkáig megtöltő résztvevők előtt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

HAMBURG, GERMANY - JULY 7:   (RUSSIA OUT)  German Chancellor Angela Merkel (R) and Russian President Vladimir Putin (L) arrive to the plenary session at the G20 Summit on July 7, 2017 in Hamburg, Germany. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.