Szórakozás

Fél liter vizen múlhatott Erőss Zsolt élete

Fél vagy egy liter vízen múlhatott Erőss Zsolt élete, legalábbis ezt állította Kollár Lajos a 4bakancs.com-nak Nepálból adott telefoninterjúban.

A Kancsendzönga expedíció jelenleg Katmanduban lévő vezetője eddig még nem beszélt részletesen a tragédiáról, amely Erőss és fiatal társa, Kiss Péter életét követelte-írja a Blikk.

Kollár Lajos az alaptáborból rádión tartotta a kapcsolatot a két hegymászóval, és ő volt az, aki utoljára hallotta a hangjukat. Mint elmondta, mindketten nagyon jó állapotban indultak el a csúcs felé, de fent nappal 32 fok volt, ami nagyon sokat kivett belőlük. Az már csak a csúcs előtt derült ki, hogy a serpák nem feszítettek ki fix köteleket 8200 méter felett.

Kiss Péter végül társánál 18-20 perccel ért fel előbb a csúcsra, majd együtt indultak le. Amikor Kollár Erőss Zsolt állapotáról kérdezősködött, ő annyit válaszolt: „Lalikám, össze tudom szedni magam”. Két óra múlva drámaian megváltozott a helyzet. „Annyira legyengültem, hogy nem tudok tovább menni” – jelentkezett be a rádión Erőss, aki két óra múlva kicsit kipihentebben továbbindult, de hajnali 4-5 körül már összefüggéstelenül beszélt. Később váratlanul Kiss Péter jelentkezett be a rádióján, aki visszafordult társáért, együtt 8100 méterig jutottak le.

Az expedícióvezető egy ideig tudta őket követni távcsövön, de először Péter, majd Zsolt tűnt el a ködben. Ekkor már tudta, hogy mindkét mászót elveszítették.

Az interjúban Kollár Lajos elismerte, hogy Erőss Zsolt valószínűleg elmérte a folyadékbevitelt, ami nagy hiba volt. Mással nem tudja magyarázni, a tapasztalt mászó miért érezte úgy egyik pillanatról a másikra, „mintha letaglózták volna”. Ráadásul Erőss többször is mondta neki, hogy nem lát, ezt is a kiszáradás és a hideg okozza. Erőss végül lekuporodhatott valahova, és ott érte a halál. Kiss Péter, aki Kollár szerint „a bajtársiasság és a segítőkészség áldozata lett”, már korábban kicsúszott egy jégfolyosóban és 400 métert zuhant.

Az alaptáborban maradt magyarok végül a koreaiakkal szövetkeztek, akik saját halott mászójukért indultak vissza. Ők készítették azokat a fotókat is, amelyeken Kollár felismerte a halott Kiss Pétert. A felvételeket azonban kegyeleti okokból csak a fiatal hegymászó családjának mutatják meg.

Kollár Lajos azt is elismerte, hogy nincs már Magyarországon olyan csapat, akivel folytatni lehetne a „Magyarok a világ nyolcezresein” expedíciót- olvasható a Blikk.hu-n.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.