Szórakozás

Három év fogházat kapott a hibázó nőgyógyász

nőgyógyász pere (nőgyógyász pere, Loboda Fábián szentesi szülészorvos)
nőgyógyász pere (nőgyógyász pere, Loboda Fábián szentesi szülészorvos)

Az orvos műtét közben átlyukasztotta betege méhfalát. Bár rájött, hogy hibázott, mindent megtett, hoyg ez ne derüljön ki. A nő három hét múlva meghalt.

A bíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt mondta ki bűnösnek az orvost. Három év fogházbüntetésssel sújtották, az ítélet jogerős. A Békés megyében háziorvosként praktizáló vádlottat öt évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi tevékenység gyakorlásától is.

A 31 éves nőt 2008 nyarán műtötte meg választott orvosa egy abbamaradt vetélés után. Mint utóbb kiderült, operáció közben a nőgyógyász átlyukasztotta a méhfalát és két helyen a vékonybelét is megsértette.

A páciens már ébredéskor panaszkodott, hogy fáj a hasa, szobatársai szerint éjszaka nem tudott aludni, vergődött, fájdalomcsillapítóért könyörgött. Orvosa azonban nem vizsgálta meg, csupán telefonon rendelt neki gyógyszereket. A vádlott, amikor átadta a beteget az ügyeletes orvosnak, állapotát a valóságosnál jobbnak tüntette fel, és az esetről nem referált megfelelően feletteseinek.

A rendellenességet másnap,a  váldott egyik kollégája fedezte fel utlrahang-vizsgálat közben. Az orvos azt javasolta, a beteget azonnal műtsék meg.  A nőgyógyász azonban a vizsgálati eredményt és a javaslatot is eltitkolta főnökei elől.

Az asszonyt – egy újabb ultrahangvizsgálat után – következő nap operálták meg, ekkor derült fény a sérülésekre és arra, hogy hashártyagyulladás alakult ki nála. Két nappal később az intenzív osztályra került, vérmérgezése lett, három héttel később pedig meghalt. A műtéti hiba és a feltáró beavatkozás között csaknem negyven óra telt el.

A korábban meghallgatott kilenc orvosszakértő egyetértett abban, hogy ha a rendellenességet hat órán belül felfedezik, a nőt valószínűleg meg tudják menteni.

Elsőfokon októberben született ítélet az ügyben: ugyancsak három év fogház. Azért került másodfokra az ügy, mert a vádlott és védője nem fogadta el a döntést, fellebezést nyújtottak be.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik