Szórakozás

Hogyan nehezítsük meg a betörők dolgát?

betoro(210x140)(2).jpg (betörő)
betoro(210x140)(2).jpg (betörő)

Felmérések szerint egy betörő 5 percig kockáztatja a lebukást. Ha olyan védelmi rendszert lát, ami ennél hosszabb ideig feltartóztatja, nem kockáztatja meg, hogy lebukjon, inkább odébbáll.

A betöréses lopás nemcsak anyagilag érinti az áldozatot érzékenyen, hanem lelkileg is, hiszen ilyenkor egy vadidegen hatol be a magánszférájába, és elviszi azokat a tárgyakat is, amelyekhez szoros érzelmi szálak fűzik.

Ha felhasználjuk a mechanikus és elektronikus vagyonvédelmi lehetőségek széles tárházát, és néhány egyszerű magatartási szabályt betartunk, jó eséllyel megvédhetjük vagyonunkat.

A Fehérvár24 utánajárt, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy magunkat, és vagyontárgyainkat is biztonságban tudhassuk. A Gárdonyi Rendőrkapitányság összegyűjtötte nekünk a legfontosabb magatartási szabályokat, és vagyonvédelmi lehetőségeket:

Külső védelem

Az udvaron lehetőleg ne legyen túl sok bokor, ami lehetőséget ad elbújni a betörőknek. Ne legyen szem előtt létra és egyéb olyan tárgy, amely segítségével a felső szinten levő erkélyekhez, ablakokhoz fel lehet mászni. Mozgásérzékelő lámpával világítsuk meg a bejáratokat, és helyezzünk el biztonsági kamerát! A kertkapunál hasznos lehet a videotelefonos csengő, így láthatja,hogy ki csenget.

A kapu, a bejárati ajtó, garázsajtó akkor is legyen zárva, ha otthon vannak. Társasházaknál fontos, hogy a lépcsőház ajtaja mindig zárva legyen, és a lakók ne engedjenek be idegent.

A nyílászárók

A családi házak esetében legveszélyeztetettebb helyek a nyílászárók: a bejárati ajtó, de leginkább a hátsó ajtók, az ablakok, az erkélyajtók. A társasházakban a bejárati ajtó a támadható pont.

Biztonságunk érdekében célszerű mechanikai védelemmel (rács, fémredőny) ellátni minden olyan nyílást, amelyen egy vékonyabb testalkatú ember átfér.

A bejárati ajtó erős (fém vagy keményfa) anyagból készüljön, több ponton záródjon, vagy több zárral. A zsanérok erősek legyenek, fontos a kiemelés elleni védelem és a megfelelő zár is elengedhetetlen. Ma már korszerű, fúrásálló, saválló, zártörés ellen védett zárak kaphatóak. A mellékajtók védelme legalább ilyen fontos: ezeknek is szilárd anyagból, megfelelő zárral kell készülniük.

Az ablakok és erkélyajtók védelme is fontos: léteznek kulccsal is zárható ablakzárak. Az üveg betörését megelőzhetjük biztonsági fóliával. Fontos, ha elmegyünk otthonról, ne hagyjuk bukóra az ablakot, mert a betörők így könnyedén kinyitják. A pinceablakokat ráccsal érdemes védeni.

A nyílászárókat elektronikus védelemmel is el lehet látni: léteznek egészen egyszerű, elemmel működő nyitásérzékelők ajtókhoz és ablakokhoz egyaránt. A besurranás ellen hatékony az elektronikus ajtóék, mely nyitásra éles hanggal jelez.

Belső védelem

A korszerű mechanikus védelmet kiegészíti az elektronikus védelem. Míg a hívatlan látogató szorgosan keresi a zárak kinyitásának módját, fontos, hogy a külvilág, és/vagy a távfelügyeleti szolgálat tudomására jusson, hogy valaki jogtalanul akar behatolni a házba.

A riasztó rendszerek választéka széleskörű, a házilag is szerelhető olcsó rendszerektől kezdve a profi rendszerekig bármi kapható, az árak is széles skálán mozognak. A legegyszerűbb védelem is jól jöhet, ha a betörőt megzavarja. A riasztók lehetnek helyi hanghatással működőek, és/vagy jelezhetnek a mobiltelefonunkra vagy vagyonvédelmi cégek riasztó és vonuló szolgálatához lehetnek bekötve.

A riasztórendszerek mozgásérzékelővel, nyitásérzékelőkkel, tűz- és füstérzékelőkkel rendelkezhetnek, attól függően, milyen szintű védelmet szeretne a lakástulajdonos.

Értékeink védelme

Amennyiben készpénzt, ékszert egyéb értéket tart otthon, érdemes a falhoz vagy nehéz bútorhoz rögzített széfbe tenni azokat. A betörők leginkább a készpénzt és az ékszereket viszik el, érdemes tehát ezeket jól elzárni.

Ügyeljünk a gépkocsi indítókulcsára is: előfordult már, hogy nem csak a lakásból tűntek el az értékek, hanem a szem előtt levő indítókulccsal az autó is.

A legjobb mechanikai és elektronikus védelem is kevés, ha nem tartják be az alapvető biztonsági magatartási szabályokat.

Zárja be a nyílászárókat akkor is, ha csak rövid időre megy el otthonról! Ha elvesztette a kulcsát, haladéktalanul cseréltessen zárat a lakásajtón! Ha csak rövid időre is elhagyja a lakást vagy házat, kulccsal zárja be az ajtót! Soha ne hagyja a kulcsot egy „jól bevált kinti rejtekhelyen” – a betörők ezeket nagyon jól ismerik. Ne hagyjon kulcsot belül sem olyan bejárati ajtó zárjában, amelynek üveges része is van! Vigyázat! A bukóra hagyott ablakokat a betörők nagyon könnyen kinyitják. Ha csengetnek, ne nyisson ajtót meggondolatlanul, idegenekkel szemben fontos az egészséges bizalmatlanság! Az ajtón legyen széles látószögű kitekintő optika és ajtólánc! A kémlelő ablakon nézzen ki, és idegennek ne nyisson ajtót, ha nagyon szükséges, csak a biztonsági ajtólánccal nyissa ki résnyire az ajtót!

Szomszédok segítsége

A biztonságos lakókörnyezet fontos eleme, hogy a szomszédok kölcsönösen segítsék egymást. A Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) olyan társadalmi bűnmegelőzési program, melynek célja a lakóközösségekben előforduló bűncselekmények megelőzése, a biztonságosabb életkörülmények kialakítása.

A mozgalom biztonságot nyújt nemcsak az otthonlevőknek, hanem annak a családnak, egyénnek is, aki elutazik, elhagyja hosszabb-rövidebb időre otthonát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik