Szórakozás

Fagyos reggelre ébredt Csehország

Szokatlanul fagyos reggelre ébredt pénteken Csehország, a kora reggeli alacsony hőmérséklet az ország számos helyén több évtizedes rekordokat döntött meg.

A cseh-lengyel határon fekvő Jeseníky hegység Jizerka településén mínusz 5,5 Celsius fokos fagyot mértek, ami az utolsó fél évszázad leghidegebb május végi reggele – közölte Petr Dvorák, a cseh hidrometeorológiai intézet szóvivője.

Dvorák szerint egész Csehország területén május végéig továbbra is szokatlanul hűvös időre kell számítani, de a péntek reggeli nagyon alacsony hőmérsékleteknek a meteorológusok előrejelzése szerint már nem kellene megismétlődniük.

A Jeseníky hegység melletti Óriáshegységben (Krkonose) szintén nagyon hideg volt reggel. A Lucní bouda menedékháznál mínusz 5,1 Celsius fok, a Brezník településen mínusz három fok volt. Gyakorlatilag az egész Krkonose és Jeseníky területén egy-két fokot mértek fagypont alatt.

Prága néhány helyén is mínusz egy Celsius fokot mértek kora reggel, a füvet számos parkban enyhe dér borította.
Mínusz 3,9 Celsius fokos fagyot mérték a Kvilda-Perla településen is, amely a cseh-bajor határon elterülő Sumava hegységben található.

Délelőtt azonban már Csehországban is jóval melegebb volt, de az átlaghőmérséklet 4-5 fokkal alatta maradt a sokévi átlagnak. A hőmérséklet ingadozása és a csapadék azonban jelentős, így a Csehországba induló turistáknak ajánlatos melegebb ruházatot és esernyőt is becsomagolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik