Szórakozás

Micsoda meló! Percenként whiskyt szagolgat a mester

Gordon Motion lepárlómester a skótok 30 éve legnépszerűbb italának, a The Famous Grouse whisky gyártási titkaiba kalauzol. A mester évente 450 000-szer emeli orrához a poharat.

Évente 450 000-szer… Ez azt jelenti, hogy Gordon Motion whiskymester 1,2 percenként szagol egyet, hogy végül minden egyes fajdkakasos palackba ugyanaz a megszokott minőségű ital kerülhessen. Hogy hogyan készül és mi a skót whiskyk titka, annak érdemes pont ott utánanézni, ahol készítik. Skócia egyébként is olyan ország, amelyet egyszer mindenképpen látni kell, és ha már ott járunk, feltétlenül nevezzünk be egy whisky-túrára is – ami a programon zajlik, az nem turistavakítás, az ott dolgozó emberek tulajdonképpen az életükbe engednek betekintést az érdeklődőknek.

A skót whisky alapismérvei:
– csak Skóciában készülhet, természetes eljárással, adalékanyagok hozzáadása nélkül
– alapanyagok: malátával kevert árpa, víz és élesztő
– minimum 3 évig kell tölgyfahordóban érlelni
– minimum 40%-os alkoholtartalmúnak kell lennie

Az alaptételt Skócia 30 éve legnépszerűbb whiskyjének mestere, Gordon Motion egészíti ki: „Mi 90%-ban spanyol sherry tölgyfahordókat használunk, ez a Famous Grouse egyik titka, hiszen igen határozottan hozzájárulnak a gazdag ízvilághoz, a kiegyensúlyozott selymességhez. Ezek a hordók a spanyol boriparból érkeznek, nem pedig az amerikai bourboniparból, és bár tízszer annyiba kerülnek, ragaszkodunk ehhez a minőséghez. Meglehet, sokan nem gondolnak rá, de mi azt is figyelembe vesszük, hogy a hordók készítésekor milyen szögből vágják meg a fát annak érdekében, hogy az erezetek megfelelő módon szívják magukba „az élet vízét.”

A hozzáértő örömmel konstatálja, hogy egyre több nő ízleli és kedveli meg a whiskyt. Azt mondja, annyiféle stílusú skót whisky létezik, hogy mindenkinek jut, férfiaknak, nőknek, időseknek és érett fiataloknak egyaránt. Különböző módokon iható: tisztán, jéggel, gyömbérrel vagy kólával, vagy akár koktélként, de…

„Nem számít, hogyan iszod, ha élvezed! A nagyszerű benne az, hogy ihatod, ha szomorú vagy és akkor is, amikor boldog, ha éppen elvesztetted a munkádat, és akkor is, ha épp most szereztél egyet. Az élet bármely mozzanata alkalomnak tekinthető.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik