Szórakozás

Hatalmas kisbolygó halad el a Föld mellett

világűr (világűr, csillagok, föld)
világűr (világűr, csillagok, föld)

Közel 3 kilométeres átmérőjű égitest suhan el a Föld mellett május 31-én, de a becsapódás veszélye nem fenyeget.

Május 31-én mintegy 5,8 millió kilométernyi távolságra, azaz nagyjából tizenöt Hold-Föld távolságra fog elhaladni bolygónk mellett az 1998 QE2 jelű kisbolygó. A nagyjából 2,7 kilométer átmérőjű aszteroidát a LINEAR (Lincoln Near Earth Asteroid Research) program keretében 1998. augusztus 19-én fedezték fel Új-Mexikóban. Egy ekkora méretű égitest már globális fajkihalást okozna, ha becsapódna a Földbe, szerencsére ettől azonban nem kell félnünk- írja az Időkép.hu.

A legnagyobb földközeli objektumok csoportjába tartozó aszteroida magyar idő szerint jövő hét pénteken este 22:59 perckor lesz legközelebb a Földhöz, mintegy 5,8 millió kilométernyire tőle. Az, hogy a kisbolygó ilyen közel kerüljön újra hozzánk, a következő két évszázad során biztosan nem fog előfordulni.

A kisbolygó földközelsége elsősorban a radarcsillagászok számára érdekes: két hatalmas antennával (Goldstone, Arecibo) is letapogatják az égitest felszínét az elhaladás előtti és utáni napokban – mondta Lance Banner radarcsillagász, a Goldstone elnevezésű radarmegfigyelések legfelsőbb kutatója a NASA Sugárhajtási Laboratóriumában.

Amikor egy aszteroida ilyen közel kerül a Földhöz, fontos tudományos megfigyelések végzésére ad lehetőséget. Az adatokból a csillagászok következtetni tudnak az égitest eredetére, alakjára, méretére, valamint mozgására, illetve lehetőség adódik jövőbeli pályájának kiszámítására is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik