Szórakozás

Mennyibe kerül a jogosítvány?

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2013. 05. 22. 08:37

Egyre kevesebben szereznek jogosítványt a magas üzemanyagárak és a képzési költségek emelkedése miatt. Mennyibe kerülnek a tanfolyamok és a vizsgák? Hány órát kell vezetni?

100 ezer forint alatt nem lehet megúszni a B kategóriás jogosítvány megszerzését: az Eduline által kalkulált legolcsóbb verzió is 111 ezer forint, ebben az orvosi vizsgálatok, az elsősegély-tanfolyam, a kötelező 29 órás vezetés és a vizsgadíjak is benne vannak.

A maximum 3500 kg súlyú személygépkocsi vezetésére jogosító B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez általános iskolai bizonyítványra, illetve egészségügyi alkalmasságira van szükség. A KRESZ-tanfolyamot már 16 és féléves korban el lehet kezdeni, de vezetni csak 17 éves kor fölött lehet.

Az elméleti tanfolyam (körülbelül 10 órás) és a KRESZ-vizsga letétele után a gyakorlati vezetés két részből áll: járműkezelési (rutin) és a forgalmi részből. 2012. január 1-je óta az addigi két vizsga helyett csak egy forgalmi vizsgát kell tenni. Forgalomban minimum 20 órát kell vezetni a vizsgához, míg a rutinpályán legalább 9 órát kell gyakorolni.

Az elméleti és a gyakorlati oktatás ára autósiskolánként különböző: sok centrum 10 óra ingyenes vezetéssel vagy ingyenes elméleti oktatással csalogatja a tanulókat. Találni 75 ezer, de 145 ezer forintos ajánlatot is – ennyit kell fizetni az elméletért és a gyakorlatért összesen. A gyakorlati órák ára 2000-3500 ezer forint között alakul óránként, ha valakinek nem elég a 30 óra vezetés, ennyiért vehet pótórákat.

Az egészségügyi alkalmassági vizsgálatért 6500-7200 forintot kell fizetni, az elsősegély-tanfolyam ára 3500-7000 forint, a vizsga díja mindenhol 6500 forint. A KRESZ-vizsgáért egységesen 4600, a forgalmi vizsgáért pedig 11 ezer forintot kell fizetni. A jogosítványt az okmányiroda állítja ki, 4000 forintért.

A tanulók körülbelül 45 százaléka megy át elsőre a gyakorlati vizsgán. Aki megbukik, annak kötelező pótórákat vennie, ezek számát az oktatóval közösen kell meghatározni. Ismétlés esetén a vizsgadíjat is újra ki kell fizetni. Január 19-től változtak a jogosítványszerzés szabályai: erről itt olvashatnak.

Tavaly óta egyébként emelkedtek az árak: sokan részletfizetést kérnek, de van olyan is, aki leteszi a KRESZ-vizsgát, majd összegyűjti a pénzt a gyakorlati oktatásra.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.