Szórakozás

Horváth Éva és Sipos Peti whiskytúrára szöktek

Edinburgh légvonalban több mint 1.800 km-re található Budapesttől, ám még itt is felismerték hazánk népszerű médiaszemélyeit.

Horváth Évát rögtön a skót reptéren nevén köszöntötte egy whiskyt forgalmazó üzletember, aki az interneten látta, hogy a szép műsorvezető muffin süteményét Famous Grouse whiskyvel bolondítja meg. Sipos Petinek pedig egy felszolgáló kívánt jó reggelt magyarul, egy edinburgh-i szállodában.

A népszerű műsorvezetőnő és az Irigy Hónaljmirigy frontembere először járt Skóciában, de már most mindketten újra szeretnének menni, családjuk, barátaik társaságában. Horváth Éva és Sipos Peti három napot töltött együtt a skót dudák és -kockák országában. Ahogy oly sok turista, a városnéző és kulturális programok közé ők is beiktattak egy whiskytúrát.

„Engem lenyűgözött Skócia és Peti is – nevet Éva. – Többek között megnéztük azt is, hogyan készítik a skóciaiak 30 éve legkedveltebb italát, és persze kóstoltunk is. Idáig nem ismertem a folyamatot, ami a palackozásig vezet, most már azt is tudom, hogy mi a különbség a single malt és a blended whisky között. Beleszagoltam egy olyan dézsába, ahol a fajdkakasos whisky gyártási folyamata éppen az erjesztésnél tart, s bár figyelmeztetek előre, én persze jó nagyot szippantottam. Olyan érzés volt, mintha a wasabi az orromon keresztül marta volna ki az agyamat.”

(fotó: munkatársunktól)

Horváth Éva szenvedélyesen szeret fotózni, és elárulta, éppen azon gondolkodik, hogy belefog a szakma kitanulásába. A gyakorlásra Skóciában bőven volt lehetősége, és nem ment véletlenre: a buszban mindig az első sort választotta és a programok között is rendszeresen kért időt, amíg képeket készíthet. Addig Sipos Peti egyedi humorával, sőt ha a helyzet úgy hozta, rögtönzött előadásokkal szórakoztatta az embereket – magyarokat és skótokat egyaránt.

„A gyárlátogatást élveztem a legjobban, és persze Éva társaságát – bókol vissza Éva felütésére a sikeres Mirigyes. – Hihetetlen felfedezés volt számomra, hány fajta whisky létezik. Idáig úgy álltam hozzá, hogy van jó és van rossz whisky – az előbbi az, ami ízlik nekem, az utóbbi meg értelemszerűen az, ami nem. Kiderült, ebben a lepárlóban a whisky-mester évente 450.000-szer szagolja és ellenőrzi, hogy végül a megfelelő fajdkakasos whisky kerüljön a palackba! Nekem orrsövény-ferdülésem van, így erre eleve képtelen lennék, helyette azonban a világ lehető leglelkesebb módján kóstolnék.”

Hazánk népszerűségeit lenyűgözte az ország harmonikussága, az emberek kedvessége és nagy egyetértésben megállapították, hogy a skótok a steaket hihetetlen finoman készítik, a whiskyt pedig legjobb tisztán inni, hogy karakteres íze kiérződjön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik