Szórakozás

Éhes, nagytestű pitbullt dobtak az utcára

Egy éhes, nagytestű, Tarjánban kóborló pitbullt fogtak be az állatvédők. Aki tud valamit a kutya gazdájáról, 20 000 forint nyomravezetői jutalmat kap.

Egy kifejlett pitbull kutya kóborolt Szeged sűrűn lakta tarjáni, felsővárosi területén. Állatbarátok lettek rá figyelmesek, akik a rendőrség értesítése után az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő szakemberét kérték meg, hogy fogja be az állatot.

Egyre több nagytestű, félelmet keltő kutyát engednek vagy dobnak el, hagynak magára. Ez állatkínzás, ami jelen törvények szerint bűncselekmény, mely 2 évig terjedő börtönnel is sújtható. Az állatvédők legtöbbször megteszik a feljelentést, de az azonosító chip nélküli kutyák gazdái rendszerint nem kerülnek elő.

Az utcán kóborló kutyák legtöbbször nem okoznak problémát, de pl. ivarzási időszakban vagy amikor táplálékot keresnek előfordulhat, hogy agresszívabbá, támadóvá válnak. Az ember által kimutatott félelem is nagyobb eséllyel idézhet elő kutyatámadást. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület szakembere szerint a háziállatként tartott kutyák emberi felügyelet nélkül hagyása, az állatok utcára dobása felelőtlen dolog, ami a 2004. évi X. törvény szerint kimeríti az állatkínzás bűncselekmény fogalmát is.

Aki úgy gondolja, hogy az utcára dobott kutya a környezetéből (pl. szomszédjától) származhat, az jelezze a hatóságnak a jól ismert 107-es számon. Az első hiteles segítő számára az Orpheus Állatvédő Egyesület 20 000 forint nyomravezetői díjat ad.

A fajtájának megfelelő viselkedésű kutyus egyébként a www.ebangyal.hu gazdikereső oldalon örökbefogadót, szerető gazdit keres.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik