Szórakozás

Harmincezerért másfélmilliót követeltek az uzsorások

pénztárca (pénztárca, )
pénztárca (pénztárca, )

Négy kalocsai uzsorást fogtak el a rendőrök, akik havi 100%-os kamatra adtak kölcsönt a környék legszegényebbjeinek.

Uzsorakölcsön miatt indult nyomozás a kalocsai R. Zsolt (38 éves), R. Zoltán (45 éves), K. Ibolya (38 éves) és R. Dávid (35 éves) ellen, akik megalapozottan gyanúsíthatóak azzal, hogy 2005. és 2011. között, egészen 
elfogásukig folyamatosan kölcsönöztek kisebb-nagyobb összegeket a környezetükben élő rászorulóknak. A kölcsönt havi 100%-os kamatra adták, vagyis a kölcsönkapott összeg fejében, egy hónap múlva annak dupláját kellett visszafizetni.

Ha valaki nem fizette ki a kért összeget és annak kamatát, akkor a következő hónapban már a kamatokkal megnövelt összeg dupláját kellett volna visszafizetnie. Így a gyanúsítottak a ténylegesen kölcsön adott néhány tízezer forint helyett – jogtalanul – több százezer forintot követeltek vissza.

Ha az adósok nem fizettek időben, a gyanúsítottak megjelentek a sértettek lakásán, és folyamatosan veréssel, egyes esetekben az adósok vagy gyermekeik megölésével fenyegették meg őket. A fenyegetésekkor az elkövetők szamuráj kardokat is használtak. A sértettek súlyos nélkülözésben éltek, szinte teljes jövedelmüket elvették, így a mindennapi megélhetésük is veszélybe került. A gyanúsítottak a sértettektől olyan jogtalan kamatokat követeltek, amit már nem tudtak kifizetni, és így a tartozásuk soha nem fogyott el. 

Volt olyan adós, aki 50 ezer forint kölcsönért 700 ezer forintot, más 30 ezer forint fejében összesen 1,5 millió forintot, ismét más pedig 10 ezer forint kölcsönre összesen 1,7 millió forintot fizetett az uzsorásoknak.

R. Zsoltot, és élettársát, K. Ibolyát azzal is gyanusítják, hogy hajléktalan embereket csaltak házukhoz azzal, hogy munkájukért cserébe fizetést, lakhatási lehetőséget és ellátást kapnak. Azonban a hajléktalanok iratait, bankkártyáját elvették, éheztették, bántalmazták, embertelen körülmények között tartották őket. A sértetteknek csak kétnaponta adtak ételt, és az állatok mellett, az istállóban aludhattak. Ezen túl kisebb értékű lopások elkövetésére is kényszerítették őket, esténként takarmányt kellett lopniuk az állatoknak. A hajléktalanoknak munkájukért nem fizettek semmit. Amennyiben valamelyikük elszökött, azt felkutatták, erőszakkal visszavitték, és megfenyegették, hogy ha szökni próbál, akkor felakasztják.

A nyomozás bizonyítékaiok alapján 19 sértett sérelmére összesen 35 rendbeli bűncselekmény elkövetésével gyanúsíthatóak az elkövetők.

A károm megtérítése érdekében a rendőrség a gyanusítottak ingó és ingatlan vagyonának – köztük nagyobb mennyiségű arany ékszerük – zár alá vételét indítványozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik