Szórakozás

Halálos gyümölcsök?

A nyár beköszöntével válogathatunk a jobbnál jobb gyümölcsökben: nagy szemű eper, málna, ribizli, ropogós cseresznye, lédús dinnye kínálja magát. Vannak azonban jó néhányan, akik büntetlenül szinte rá sem nézhetnek egyik-másik finomságra...

“Újság hasamba, hideglelés pokolba” Ez a réges-régi, talán még a középkorból származó kis rigmus egyfajta ráolvasásként hangozhatott el annak idején. Skandálói ezzel szerették volna elűzni a friss, abban az évben először kóstolt, újdonságnak számító ételféleségek, gyümölcsök élvezetekor esetleg rájuk törő rosszullétet, ártalmakat. Ennek a sajátságos népi gyógymódnak a hatékonysága persze legalábbis kétséges, de azt jelzi, hogy elődeinknek is meggyűlt a baja olykor az emésztőrendszerükkel, ha egy-egy sóvárogva várt finomságból túl korán, túl sokat találtak enni, vagy ha, pechjükre, a szervezetük az adott ételféleségre túlérzékenységgel reagált.

Túlérzékenységet, vagyis közkeletű szóval allergiát ugyanis egyes ételféleségek, köztük gyümölcsök is kiválthatnak. Az allergia a szervezet immunrendszerének téves működése: bizonyos anyagokat a védőrendszer ártalmasnak ítél meg és ellenanyag, immunglobulin E (IgE) termelésébe kezd ellenük. Ez az ellenanyag a vérrel a szervezet bármely részébe eljuthat, így nemcsak a kiváltó anyaggal való találkozás helyén (adott esetben az emésztőrendszerben) idézhet elő reakciókat, hanem más szervekben (bőrön vagy légutakon) is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik