Szórakozás

Stresszes az élete? Igyon kakaót!

Jó hír a csokoládé szerelmeseinek: a Swinburne Műszaki Egyetem legújabb kutatásából az derül ki, hogy a keserű csokoládéban lévő polifenolok nyugodtabbá és elégedettebbé teszik a fogyasztókat.

“A csokoládé a közhiedelem szerint is javítja a kedélyállapotot” – számolt be a kutatás vezetője, Matthew Pase. “Klinikai kísérletünk elsőként bizonyította a kakaóban lévő polifenolok pozitív hatását a hangulatra.”
A randomizált kísérletben 72 negyven és hatvanöt év közötti férfi és nő vett részt. Az első csoport 500 mg kakaó polifenolt tartalmazó keserű csokoládé turmixot, a második 250 mg kakaó polifenolt tartalmazó keveréket, a harmadik pedig 0 mg polifenolt tartalmazó csokoládéturmixot kapott. Az italokat teljesen egyforma csomagolásban kapták, így sem a résztvevők, sem a kutatók nem tudhatták, melyik kezelésben részesültek az egyes alanyok.

A résztvevők 30 napon keresztül naponta egyszer fogyasztották a számukra előírt italt. Harminc nap elteltével a magas dózisú kakaó polifenol tartalmú keveréket fogyasztók nagyobb nyugodtságról és elégedettségről számoltak be, mint a másik két csoport tagjai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik