Szórakozás

Medvehagyma helyett gyöngyvirágot sütött a rántottába, belehalt

Medvehagymának hitte a gyöngyvirág levelét ezért belesütötte a rántottájába egy fehérvári férfi, órákon belül meghalt.

A gyöngyvirág ugyanis mérgező, szívritmuszavart okoz. Az ismert fehérvári boxedző maga szedte a gyöngyvirágot, amitől később rosszul lett. A gyógynövényeket nem lehet bevizsgáltatni, mint például a gombát, de gyógyszerészek azt javasolják: ha valaki egy kicsit is bizonytalan, nézesse meg valakivel, mondjuk egy herbáriában- adta hírül a TV2 Tények.

Az ÁNTSZ szerint így lehet megkülönböztetni a medvehagymát a ránézésre nagyon hasonló gyöngyvirágtól és kikericstől.

  • A medvehagyma 20-25 cm-nél nem nő magasabbra, és egyedül e növénynek vanfokhagyma szaga, ha a levelet ujjaink között összedörzsöljük, vagy a cipőnkkel megtapossuk. A másik kettő szagtalan.

  • A medvehagyma levelei ívesen visszahajlók, 3-4 cm szélesek. A gyöngyvirág levele is visszahajlik, de sokkal szélesebb (6-10 cm) szára merev, kemény.

  • A medvehagyma egy időben virágzik a gyöngyvirággal. Míg a medvehagyma virágzata a szár csúcsán fejlődik és kis, fehér, csillag alakú virágokból áll, szintén foghagyma szagú. A gyöngyvirág virágai a virágszár mentén egymás fölött nyílnak, harang alakúak és bódító mézédes illatúak. A kikerics lombozata felálló, fényes. A kikericsen tavasszal soha nincs virág!

  • Az egymáshoz talán jobban hasonlító medvehagyma és őszi kikerics között alapvető különbség az élőhely: míg a medvehagyma erdőkben, fák alatt él, a kikericcsel kizárólag füves réteken, napos mezőkön találkozhatunk.

Amennyiben nem tudjuk a növényt kétséget kizáróan azonosítani, inkább ne gyűjtsük be,  hanem megbízható forrásból vásároljuk meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik