Szórakozás

Mátyás király vasárnap mozdonyon érkezik Győrbe!

A vasúttársaság Hunyadi Mátyás 555 évvel ezelőtti királlyá választása előtt tiszteleg az arany-fekete színekben felmatricázott TRAXX mozdonnyal. A jármű vasárnap Győrbe érkezik!

A mozdony ünnepélyes avatására Budapest-Nyugati pályaudvaron került sor ma délelőtt, a Királyi Váró melletti vágányon. A mozdonyon egyebek közt a Hunyadi-címer, Mátyás arcképe, a vajdahunyadi vár és a visegrádi palota kapott helyet. Az impozáns jármű a bemutatót követően egyből szolgálatba állt: a 12 óra 23 perckor induló InterCity vonatot továbbítva Szolnokon és Debrecenen át Nyíregyházára, majd onnan Miskolc felé véve az irányt. Pénteken pedig már Budapestről Bukarestbe viszi a TRAIANUS IC-t.

A Mátyás-mozdony avatásakor dr. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára hangsúlyozta: „A vasút napjainkban reneszánszát éli Magyarországon valamint egész Európában, mutatják ezt a folyamatos vasúti infrastruktúra fejlesztések is. A menetrend szerinti személyszállító szerelvények mellett egyre népszerűbbek a zarándokvonatok, különvonatok, melyek a vasút hírnevét erősítik, s a Mátyás-mozdony – mely országszerte továbbít személyszállító vonatokat, valamint rendszeresen közlekedik majd Romániában – is ezt fogja tenni, határainkon innen és túl.

A MÁV-nak ez a harmadik matricázott mozdonya, az Aranycsapat- és a Kandó-mozdonyt követően, ám ez az első, ami rendszeresen járni fog külföldre is. Ugyanis a korszerű TRAXX mozdony egyike a MÁV azon hat mozdonyának, amelyek rendszeresen továbbítanak vonatokat Bukarestig. Ennek kapcsán Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója kiemelte: „Különleges a Mátyás-mozdony azért is, mert Romániában is gyakorta megfordul majd. Köszönhető ez a magyar és a román nemzeti vasúttársaság által tavaly kötött megállapodásnak, miszerint Budapest és Bukarest közt gépváltás nélkül közlekedhetnek mozdonyok. Ez elősegíti az EU-n belüli vasúti közlekedés folyamatosságát, a nemzetközi vonatok menetidejének csökkentését, új fejezetet nyitva a hazánk és Románia közötti vasúti közlekedésben.”

A Mátyás-mozdony a Székely Gyors – Csíksomlyó Expressz élén

A mozdony május 17-én különleges útra indul, mikor is a matricázást finanszírozó Indóház Kiadó és Kárpáteurópa Utazási Iroda szervezte Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors szerelvényét továbbítja.  A MÁV Csoport valamint a kiadó és az utazási iroda tavaly novemberben írt ki pályázatot, melyben képi ötleteket kért a Mátyás-mozdony dekoráció kialakításához. „Az először 2008-ban a csíksomlyói búcsút illetve a gyimesi, felújított MÁV-őrházat felkereső Székely Gyors, majd Csíksomlyó Expressz neve mára fogalommá vált. Útjának megszervezésében évről évre százak vesznek részt itthon és a határon túl. Ez idén sem volt másként, az együttgondolkodás, a közös cél elérésének szándéka a matricázás megvalósítása során is működött.” – mondta T. Hámori Ferenc kiadóvezető.

Az ötletpályázatra mintegy 50 munka érkezett, melyek közül mind a szakmai zsűri, mind a közönség Dani Richárd alkotását ítélte a legjobbnak. A Mátyás-mozdony matricázásának technikai kivitelezését a Kvazár Kft. szakemberei végezték.

Május 5-én Győrben is látható a mozdony

A MÁV két korábbi matricázott mozdonyának útjait nagy érdeklődés kíséri a mai napig, ezért a vasúttársaság a Mátyás Király Mozdony esetében közzéteszi a Mátyás-mozdony tervezett útvonalát a héten. Hogy mikor merre jár a király köntösbe öltöztetett mozdony, itt nézhetjük meg!

Május 5-én a győri vasútállomáson is tiszteletét teszi „Mátyás”. 16:02 órakor érkezik meg Sopronból, majd innen 17.31-kor indul tovább Budapestre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik