Szórakozás

Földjéért harcol Szilveszter gazda

Tízmilliós kárt is szenvedhet a Szombat esti láz döntőse, amiért a verseny után nem tudott nekiállni földjei művelésének.

Mire hazaért Tiszajenőre, a Tisza közel hatvanhektárnyi területét öntötte el. A probléma nem új keletű: Szilveszternek nagyjából háromévente meg kell küzdenie az árral, tizenhárom évvel ezelőtt ugyanis a vízügy úgy döntött, ezt a területet áldozza fel azért, hogy megvédjék a közeli Tiszaligetet az ártól.

Fotó: RTL Klub

“A probléma az, hogy az eredeti kilenc méter magas gátat egy kilométer hosszan visszabontották hét méterre annak érdekében, hogy ez legyen az árterület egy magasabb vízállás esetén. De mint kiderült, teljesen feleslegesen, hiszen nincsenek veszélyben a lejjebb fekvő területek még 900 centis vízállás esetén sem. Sok gazdának viszont a hétméteres magasság miatt elönti a földjét a víz, amiért egy fillér kártérítést sem kapunk. Jó minőségű a föld, de az, hogy háromévente kiönt a Tisza, teljesen ellehetetlenít minket, úgyhogy összefogtunk a gazdákkal, és a polgármesterhez fordultunk. Úgy tűnik, engedélyt kapunk a gát visszaépítésére, de az önerőből legalább 150 millió forint lenne. Úgyhogy a vízüggyel folynak a tárgyalások, amelytől már ígéretet kaptunk egy korszerű zsiliprendszer kiépítésére” – mondta a Blikknek Szilveszter gazda.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik