Szórakozás

Figyelem, május elsejétől változott a KRESZ!

Május elsejétől új KRESZ-szabályok léptek életbe, amely alapján akár már büntethetnek is a rendőrök. Hogy mennyi idő volt felkészülni? Egy-két óra, amennyiben valaki rendületlenül böngészi az épp megjelenő Magyar Közlöny online kiadványait.

2013. április 30-án jelent meg és május elsején lépett hatályba az a KRESZ-szabályokat módosító kormányrendelet, amely alapján akár már büntethetnek is a rendőrök. Hogy mennyi idő volt felkészülni? Egy-két óra, amennyiben valaki rendületlenül böngészi az épp megjelenő Magyar Közlöny online kiadványait – ha pedig erre lusták vagyunk, hát bizony nagy eséllyel a rendőrség illetékeseitől tudhatjuk majd meg, milyen új szabályokat is mulasztottunk el már megint megtanulni – írja a morgasjoga.blog.

A módosítások alapvetően a gyermekek védelmét segítik elő. A szándék nemes, a megvalósítás pedig a már megszokott: a gépjárművezetők többségének esélye sincs megismerni a változásokat a hatályba lépés előtt, azaz jobb esetben más kárán, rosszabb esetben pedig a saját kárukon tanulják meg, milyen új magatartásformákkal meríthetik ki a közlekedési szabálysértések ilyen vagy olyan újabb tényállását.

Vajon mi volt az oka annak, hogy a KRESZ-t kormányrendelettel kellett ilyen sebtében módosítani, személyesen a miniszterelnök aláírásával? És miért pont akkor, amikor már ilyen közel a tanév vége? Vajon miért nem kapnak esélyt a közlekedésben részt vevők arra, hogy megismerjék és magukévá tegyék az új szabályokat, valamint felkészüljenek a betartásukra? Vajon a rendőrség mikor kapja meg a KRESZ új, hatályos szövegét és mikor kezdenek el a járőrök bírságolni az új szabályok alapján? Lesz figyelmeztetési időszak, vagy már holnap lesben állnak például a “gyermekek” táblák környékén az egyenruhások?

A KRESZ-változásokról bővebben itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik