Szórakozás

Citromsárga riasztás: heves zivatarok jönnek

Több megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat a várható heves zivatar, illetve felhőszakadás miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök kora reggeli riasztása szerint jelenleg mind a várható heves zivatar, mind a felhőszakadás miatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém, Zala és Pest megye, valamint a főváros területén. Emellett két további megyében – Győr-Moson-Sopron és Vas – csak a felhőszakadás miatt van érvényben ugyancsak elsőfokú figyelmeztetés. Vagyis ezeken a területeken is arra kell készülni, hogy az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Az OMSZ riasztásában a következőt írja: csütörtökön délelőtt az ország nyugati harmadán fordulhat elő kis eséllyel, gyengébb intenzitású zivatar. Délutántól előbb a Dunántúlon, majd a középső és északi országrészben is jelentősen nő a zivatarok kialakulásának esélye. Ugyanakkor a Tiszántúl legnagyobb részén éjfélig nem valószínű csapadék.Az intenzívebb záporokat, zivatarokat felhőszakadás kísérheti (20-40 mm eső). A nyugati, északnyugati megyéket leszámítva heves zivatar is kialakulhat, tehát 90 km/h feletti széllökéssel és 2 cm-t elérő jégesővel járhat együtt.

Ma tehát a Dunántúl nyugati felén erősen felhős időszakok is lesznek, és ott zápor, zivatar előfordulhat, másutt ugyanakkor még fátyolfelhős, napos idő várható. A délutáni óráktól a Dunántúl keleti részén is megvastagszik a felhőzet, és egyre többfelé valószínű zápor, zivatar, néhol felhőszakadással, jégesővel és viharos széllel. Késő estétől már a Duna-Tisza közén is előfordulhat csapadék. Napközben időnként megélénkül a délkeleti, keleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 25, 32, de a Nyugat-Dunántúlon 19, 24 fok között várható. Késő estére 15, 23 fokig hűl le a levegő.

Pénteken délen túlnyomóan napos, északon változóan felhős lesz az ég, ott is több órás napsütés várható. Főként északon várható több helyen zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 12, 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23, 30 fok között alakul.

Szombaton fátyol- és gomolyfelhők mellett több órás napsütés is várható. Helyenként, főként a Dunántúlon zápor, zivatar is előfordulhat. A változó irányú szél mérsékelt marad. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 8, 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21, 28 fok között alakul.

Vasárnap változóan és erősebben felhős területek és időszakok egyaránt lesznek. Több helyen valószínű zápor, zivatar. Az északkeleti szél több helyen megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 8, 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21, 26 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik