Szórakozás

Május eleji zivatarok

zivatar-eso(210x140)(2).jpg (zivatar, eső)
zivatar-eso(210x140)(2).jpg (zivatar, eső)

Kedden 30 fok fölé is kúszhat a hőmérők higanyszála, csütörtöktől azonban több helyen ránk szakadhat az ég.

Az Időkép előrejelzése szerint gazi nyári idővel búcsúzik második tavaszi hónapunk, kedden ugyanis főként a déli, délkeleti országrészben több helyen is 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, helyenként 32-33 fok is lehet. Emellett a hétfőihez teljesen hasonló időben bízhatunk, vagyis a napsütést inkább csak magas-, illetve a Dunántúlon helyenként középmagasszintű felhők zavarhatják, de csapadék sehol sem fog hullani. A déli, délnyugati szelet ismét élénk, helyenként erős lökések kísérhetik, így a tavainkon – többek között a Balatonon is – kedvezőek lesznek a feltételek vitorlázáshoz.

Szerda virradóra gyenge hidegfront érkezik, jelentős lehűlést, nagy csapadékot ez a front viszont nem hoz. Csupán helyenként alakulhat ki záporeső, zivatar, viszont több helyen megélénkül, a Dunántúl északnyugati részén és északkeleten meg is erősödik a légmozgás ezúttal északnyugati, míg az Alföldön és északkeleten északi, északkeleti irányból. Hazánk nagy részén maradnak a nyárias hőmérsékleti értékek, csupán északnyugaton és az északi, északkeleti határ közelében maradhat 25 fok alatt a csúcshőmérséklet.

Csütörtökön és pénteken aztán délnyugat felől nagy nedvességtartalmú, labilis; kezdetben meleg, majd egy-két fokkal hűvösebb légtömegek érkeznek fölénk, ennek hatására jelentősen megnő a záporok, zivatarok kialakulásának esélye.

A hét negyedik napján főként a déli óráktól kezdődően képződhet egyre több gomolyfelhő, és kezdetben inkább a Dunántúlon, majd a délután második felétől egyre több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A zivatarokhoz helyenként hirtelen lezúduló nagymennyiségű csapadék, jégeső, valamint viharos széllökések társulhatnak. Nem fogunk viszont fázni, fülledt meleg időben lesz részünk többnyire 25 és 30 fok közötti csúcshőmérséklettel.

A jelenlegi számítások szerint a pénteki középiskolai ballagások idején is többfelé számíthatunk konvektív eseményekre, és ekkor már zivataroktól függetlenül is több helyen élénk, olykor erős lökések kísérhetik a déli, délnyugati szelet. Kissé visszaesik a hőmérséklet, viszont továbbra is az átlagos érték fölött marad, hiszen a délutáni órákra 22 és 27 fok közé melegszik fel majd a levegő – írja az Időkép.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik