Szórakozás

Továbbra sem veszélytelen Csernobil?

27 éve történt a nukleáris baleset Csernobilben. Az atomerőműbe 2015-ig új szarkofág elhelyezését tervezik.

A világ eddigi legnagyobb atomkatasztrófája 1986. április 26-án történt. A Kijevtől 130 kilométerre épült csernobili atomerőmű négyes blokkjában robbanás következett be, ami teljesen megsemmisítette a reaktort. A detonáció felszakította az épület tetejét és falait, és tűz keletkezett.

A baleset következtében több százszor annyi radioaktív szennyeződés jutott a levegőbe, mint a második világháborúban Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák felrobbanása után. A felrobbant reaktor fölé egy átmeneti vasbeton szarkofágot emeltek, amelynek állapota viszont folyamatosan romlik, repedések keletkeznek rajta.

Csernobil továbbra sem veszélytelen. Február közepén egy gépház teteje szakadt be a ráesett hó súlya alatt a négyes blokk mellett. A hivatalos jelentések szerint a sérült reaktor fölötti szarkofág nem sérült, és a radioaktivitás szintje sem emelkedett meg.

 

Április 26-án, a tragédia évfordulóján az ukrán miniszterelnök is a helyszínre látogatott. Viktor Janukovics az új szarkofág megépülésének fontosságát hangsúlyozta. Az államfő szavai szerint Ukrajna az ökológiailag biztonságos új szarkofág megépítésére 2011-2014 között összesen több mint 100 millió dollárt költ. A várhatóan 100 évig biztonságot nyújtó szarkofág összesen csaknem egymilliárd euróba (nagyjából 1,3 milliárd dollárba) kerül.

Janukovics az elnöki sajtószolgálat közlése szerint köszönetet mondott az Európai Bizottságnak, a Európai Fejlesztési és Újjáépítési Banknak (EBRD), az európai országoknak, továbbá Oroszországnak, az Egyesült Államoknak, Kanadának és Japánnak az új szarkofág megépítéséhez való hozzájárulásukért. Kiemelte annak fontosságát, hogy átfogó terv szülessen a csernobili atomkatasztrófa sújtotta termőföldek rehabilitációjára.

Ihor Hramotkin, a csernobili létesítményeket üzemeltető állami vállalat igazgatója a hét elején újságíróknak azt mondta, hogy az új szarkofágot a tervek szerint 2015 októberében helyezik a négyes blokk fölé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik