Szórakozás

Továbbra sem veszélytelen Csernobil?

Csapucha Adrienn
Csapucha Adrienn

2013. 04. 27. 09:18

27 éve történt a nukleáris baleset Csernobilben. Az atomerőműbe 2015-ig új szarkofág elhelyezését tervezik.

A világ eddigi legnagyobb atomkatasztrófája 1986. április 26-án történt. A Kijevtől 130 kilométerre épült csernobili atomerőmű négyes blokkjában robbanás következett be, ami teljesen megsemmisítette a reaktort. A detonáció felszakította az épület tetejét és falait, és tűz keletkezett.

A baleset következtében több százszor annyi radioaktív szennyeződés jutott a levegőbe, mint a második világháborúban Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák felrobbanása után. A felrobbant reaktor fölé egy átmeneti vasbeton szarkofágot emeltek, amelynek állapota viszont folyamatosan romlik, repedések keletkeznek rajta.

Csernobil továbbra sem veszélytelen. Február közepén egy gépház teteje szakadt be a ráesett hó súlya alatt a négyes blokk mellett. A hivatalos jelentések szerint a sérült reaktor fölötti szarkofág nem sérült, és a radioaktivitás szintje sem emelkedett meg.

 

Április 26-án, a tragédia évfordulóján az ukrán miniszterelnök is a helyszínre látogatott. Viktor Janukovics az új szarkofág megépülésének fontosságát hangsúlyozta. Az államfő szavai szerint Ukrajna az ökológiailag biztonságos új szarkofág megépítésére 2011-2014 között összesen több mint 100 millió dollárt költ. A várhatóan 100 évig biztonságot nyújtó szarkofág összesen csaknem egymilliárd euróba (nagyjából 1,3 milliárd dollárba) kerül.

Janukovics az elnöki sajtószolgálat közlése szerint köszönetet mondott az Európai Bizottságnak, a Európai Fejlesztési és Újjáépítési Banknak (EBRD), az európai országoknak, továbbá Oroszországnak, az Egyesült Államoknak, Kanadának és Japánnak az új szarkofág megépítéséhez való hozzájárulásukért. Kiemelte annak fontosságát, hogy átfogó terv szülessen a csernobili atomkatasztrófa sújtotta termőföldek rehabilitációjára.

Ihor Hramotkin, a csernobili létesítményeket üzemeltető állami vállalat igazgatója a hét elején újságíróknak azt mondta, hogy az új szarkofágot a tervek szerint 2015 októberében helyezik a négyes blokk fölé.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.