Szórakozás

Mindenkinek él egy hasonmása valahol?

hasonmások (hasonmások)
hasonmások (hasonmások)

Francois Brunelle fotóművész nagy fába vágta a fejszéjét, 12 évig kereste fotóalanyait a "Nem vagyok hasonmás!" elnevezésű projektjéhez. Kétszáz olyan vadidegen párt talált, akiket semmilyen rokoni szálak nem kötnek össze, mégis mintha ikrek lennének.

A kanadai fotós Francois Brunelle nemzetközi kiállítást rendezett a 200 megdöbbentően hasonló pár fotóiból, akik a fotózás előtt még soha nem találkoztak egymással. Nemrégiben elkészült a róluk szóló könyv is.

Egy római szerző, Plautó művében Mercúr az istenek követe magára ölti egy szolga, Sosia képét. A szolga a végén már maga sem tudja melyikük az igazi. Van-e egyáltalán igazi?- teszi fel a kérdést a fotóművész.

Az egész projekt esszenciáját az adja, hogy létezik két, egymástól teljesen független, vadidegen ember, akik eltérő nyelvet beszélnek, és különböző országokban születtek, mégis megszólalásig hasonlítanak.

“1968-ban kezdtem fotózni. Már ekkor is nagyon érdekelt az emberi arc, a portré, de legfőképpen az emberi arcok közötti hasonlóságokat kutattam. Én találtam az első olyan párt, akiket lefotóztam, mint alteregokat. Ezután, amikor a média felkapta a projektet, több ember magától jelentkezett, hogy részt kíván venni a kísérletben. Az első kiállításom után, ami 2009-ben volt, Montreálban, az emberek alig akarták elhinni, hogy tényleg nincs semmilyen kapcsolat az alanyaim között.”- írja honlapján a kanadai fotós.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik