Szórakozás

Csurig van a Balaton

Több mint 80 centiméterrel emelkedett a magyar tenger vízszintje a tavaly októberi 38 cm-es vízálláshoz képest.

A februári 66 cm körüli, emelkedő tendenciájú, Balaton vízszint még csak bizakodásra adott okot a nyári szezont illetően, mára azonban bizonyossá vált: a Balaton visszatöltődött. Igazából, hivatalos értelemben már nem is visszatöltődött, hanem túltöltődött, hiszen az úgynevezett felső szabályozási határ 110 cm-es értékét mára már jócskán túl is lépte. A keddi 122 cm-es érték ráadásul – az időközben szárazra és melegre fordult időjárás ellenére – továbbra is emelkedő tendenciájú, ami azt mutatja, hogy további 10 cm-et meghaladó tartalék van még a vízrendszerben-írja az Időkép.hu.

Fő is az illetékesek feje, hiszen egyrészt jó volna e váratlan víztöbbletből minél többet megtartani szárazabb időszakokra, másrészt már nagyon azon a határon vagyunk, hogy a túl magas vízszint károkat okozzon. Újra nedvesebbre forduló időjárás, erős-viharos szelekkel járó időszak esetén lokális árvíz, parti szennyvízhálózat bemosódása, partvédelem károsodása állhat a mérleg másik serpenyőjében. Sajnos, e többlet vízmennyiség tavon kívüli átmeneti tározására nem hoztunk létre az elmúlt időszakban megfelelő létesítményeket (jó volna EU-s forrásokból pótolni), így mindenképpen szükséges víz-visszatartás szabályozási bravúrokra kényszeríti a terület szakembereit.

Egyszer lent, máskor fent, és ezzel a Balaton vízszintje jól példázza időjárásunk egyre szélsőségesebbé válását. 2010-ben éves csapadékrekord 900 mm körüli értékkel, 2011-ben éves csapadék minimum rekord 309 mm-rel, a 2011-2012-es téli félév rekord alacsony vízszintemelkedése 15 cm-rel, ezt követően 2012-ben rekord vízháztartás csökkenés – 281 mm-es értékkel (februári összefoglalómban még csak az előzetes – 260 mm-es becslést közölhettem), az utolsó évek produkciója. Mindezekhez jön még az elmúlt tél elképesztő teljesítménye, melynek végeredményeit majd csak ezután összesíthetjük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik