Szórakozás

A védőnő nem felelős az agárdi kisfiú haláláért

A területi védőnő nem felelős az Agárdon éhen halt kisfiú haláláért - derült ki a Fejér megyei tiszti főorvos vizsgálatából.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat csütörtökön közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a területi védőnő eleget tett a gyermekjóléti szolgálattal szembeni jelzési kötelezettségének, a vizsgálat pedig nem tárt fel olyan körülményt, amellyel a védőnő a tragédiát megelőzhette volna.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a védőnői ellátás írásos elutasítása esetén a népegészségügyi szakigazgatási szervek számára a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy hatósági eljárásban kötelezzék a szülőt vagy a szülőket az ellátás igénybevételére.

A továbbiakban a rendőrségi vizsgálat feladata megállapítani, hogy ki tehető felelőssé a kisgyermek haláláért – olvasható az ÁNTSZ közleményében, amely kitér arra is, hogy a gyermek veszélyeztetettségének megelőzése és megszüntetése érdekében – ha szükséges – a védőnő jelzéssel él a gyermekjóléti szolgálatnál, illetve hatósági eljárást kezdeményez.

A múlt héten a megyei tiszti főorvos indított szakfelügyeleti vizsgálatot az Agárdon halálra éheztetett kisfiú ügyében, a vizsgálat arra terjedt ki, hogy a területi védőnő a jogszabályban és szakmai szabályokban megfogalmazott kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tett-e.

Egy másfél éves kisfiú halt meg Agárdon, mert szülei hónapokon keresztül alig adtak neki enni és inni. Az első orvos szakértői vélemény szerint a kisfiú krónikus alultápláltságban szenvedett, és gyakorlatilag éhen halt. Fél évesen még hat kiló volt, halálakor már csak négy és fél. Az eddigi adatok szerint a vállalkozóként dolgozó, jó körülmények között élő szülők orvost és védőnőt nem engedtek be a házba, a szociális ellátást visszautasították. Múlt héten pénteken a Székesfehérvári Járásbíróság harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a gyermek szüleit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik