Szórakozás

Új dinoszaurusz faj maradványait fedezték fel Madagaszkáron

Új dinoszaurusz faj maradványait fedezték fel Madagaszkáron: az őshüllő neve magyarul annyit tesz "magányos, apró bandita".

A 2,75 és 4,3 méter közötti testhosszt elérő Dahalokely tokana nevű faj nagyjából 90 millió évvel ezelőtt élt. Neve, amely a malgas nyelvből ered, az állat ragadozó életmódjára utal, és arra a tényre, hogy az őshüllő akkor fejlődött ki, amikor India és Madagaszkár egy szárazföldi területként levált a világ többi részéről.

A kutatók úgy vélik, hogy a most felfedezett faj az Abelisauridae családba tartozott. A PLoS One című folyóiratban közölt tanulmány szerint a Dahalokely a Madagaszkáron és Indiában élt későbbi dinoszauruszok őse lehetett – olvasható a The Independent című brit lap internetes oldalán.

“Mindig is gyanítottuk, hogy az abelisauridák már 90 millió évvel ezelőtt jelen voltak Madagaszkáron, mivel a sziget fiatalabb kőzeteiben is megtaláltuk a nyomaikat. A Dahalokely most megerősíti ezt az elméletet” – mondta a tanulmányt vezető Andrew Farke, a kaliforniai Raymond M. Alf Őslénytan Múzeum munkatársa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik