Szórakozás

Ki búcsúztatja az éhhalált szenvedett kisfiút?

Nagy Zoltán
Nagy Zoltán

2013. 04. 19. 16:35

A Fehérvár24 annak próbált meg utána járni, hogy vajon az éheztető szülők bezárása után ki gondoskodik az agárdi kisfiú temetéséről.

Kincses Zsolt Dávid, a fehérvári hivatal szociális ellátási és gyermekvédelmi irodájának vezetője a Fehérvár24 kérdéseire elmondta, hogy az agárdi kisfiú temetésével – az érvényben levő jogszabályok alapján – a szülőknek kell foglalkoznia. Tekintettel arra, hogy a szülők az előzetes letartóztatás miatt nagy valószínűséggel ezt nem tudják ellátni, ezért a család többi tagjának, a vér szerinti fokozatok betartásával kell elvégezni a végtisztességet, azaz a Farkas család esetében ez a nagyszülőket jelentheti. Természetesen lehetnek a családnak oldalági rokonai is, akik a kisfiú végső búcsúztatását elvégezhetik.

A területileg illetékes önkormányzat, jelen esetben Gárdony hivatala csak abban az esetben járhatna el a éhhalált szenvedett kisfiú végső búcsúztatásában, ha arra a családnak szociális oka lenne, ezt hívják alacsony költségű köztemetésnek. Ez utóbbi – ismerve a család anyagi helyzetét – kizárt.

Kincses Zsolt Dávid azt mondja, hogy az is előfordulhat, hogy az adott önkormányzat saját hallottjának tekinti a kisfiút, de erre csak abban az esetben van lehetőség, ha a gárdonyi önkormányzatnak ilyen irányú működő rendelete van, ami gyakorlatilag nem valószínű. Minden más esetben – függetlenül attól, hogy ki végzi el a temetést – annak teljes kültsége a szülőket terheli.

Egy önkormányzat saját halottjának azt tekinti általában, aki élete során az adott településért erő feletti társadalmi szerepvállalásban vett részt, s ezt az önkormányzat el is ismerte. Az éhhalált szenvedett kisfiú esetében ezekről nem lehet szó. A Fehérvár24 kereste a gárdonyi jegyző asszonyt, polgármesteri kabinetet, de eddig nem ért el senkit, aki érdemben nyilatkozni tudna.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.