Szórakozás

Bostoni robbantás – Két gyanúsítottat keres az FBI

Két gyanúsítottat keres a bostoni maratonon elkövetett kettős bombamerénylettel kapcsolatban a Szövetségi Nyomozó Iroda - jelentette ki csütörtökön Richard DesLauriers, az FBI bostoni kirendeltségének vezetője.

A DesLauriers által tartott sajtótájékoztatón fotókat és videofelvételeket mutattak be a gyanúsítottakról. A merénylet helyszínének közelében lévő két térfigyelő kamera rögzítette a gyanúsítottakról készült felvételeket. Két férfi látható rajtuk baseballsapkában és dzsekiben, hátizsákkal a hátukon.

Az FBI illetékese a lakosság segítségét kérte a két férfi kézre kerítéséhez, de arra figyelmeztetett, hogy a gyanúsítottak “fegyvert viselnek és rendkívül” veszélyesek, ezért aki tud róluk valamit, hívja a hatóságok forróvonalát. Szavai szerint más gyanúsított nincs, és a hatóságok a bemutatott két személy elfogására összpontosítanak. A bostoni FBI-főnök szerint a robbanás a felvétel közelebbről meg nem nevezett helyszínétől “néhány percnyire” történt.

A felvételen egymás mögött haladtak a járdán, az első sötét baseballsapkát, napszemüveget és sötét hátizsákot, a másik egy megfordított világos baseballsapkát és egy világos zsákot viselt. DesLauriers 1-es és 2-es számú gyanúsítottnak nevezte őket.

Korábbi sajtójelentések szerint a hatóságok egy olyan felvétellel is rendelkeznek, amelyen egy, a 2-es számú gyanúsítottal megegyező személyleírású, világos megfordított baseballsapkás férfi egy zsákot helyez el a második robbantás helyszínén. Ezt a csütörtöki sajtótájékoztatón nem mutatták be. A 2-es számú gyanúsított arca egy kimerevített képen profilból viszonylag jól kivehető.

Az FBI sajtótájékoztatóján bemutatott képekből egyértelműen kiderült, hogy nem ugyanarról a két férfiról van szó, akiről a New York Post csütörtökön fotókat közölt, és akikről azt állította, hogy “potenciális gyanúsítottak” lehetnek. A szövetségi nyomozók bostoni főnöke arra kérte a lakosságot, hogy csak a hivatalosan bemutatott felvételek alapján tegyenek bejelentéseket.

DesLauriers elmondta, hogy a videofelvételek tanulmányozása után először a 2-es számú gyanúsítottra szűkült le lehetséges gyanúsítottak köre, és az ő mozgásának megfigyelése révén jutottak el az 1-es számúhoz.

A bostoni merénylet következtében hárman életüket vesztették, és mintegy 180-an megsebesültek. A robbantást házilag összeállított robbanószerkezetekkel követték el, amelyek közül az egyiket hatliteres kuktában helyeztek el. A másik bomba is egy fémtartályban lépett működésbe, de arról nem sikerül bebizonyítani, hogy gyorsfőző edény volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik