Szórakozás

Megválasztották a Borászok Borászát [x]

24.hu
24.hu

2013. 04. 18. 17:07

2013. április 12-én, péntek este a Corinthia Hotel Budapestben rendezett díjátadó gálavacsora keretein belül adták át a Borászok Borásza díjat, illetve a különdíjakat.

Az immár hetedik alkalommal megrendezett eseményt a fővédnök, dr. Martonyi János külügyminiszter nyitotta meg. A Borászok Borásza Szentesi József lett, az Év borászfelfedezettjének Berecz Stéphanie-t választották, a Magyar borért különdíjat dr. Molnár Péter kapta, a Borászok Barátjának Borbás Marcsit választották. A Magyar borért különdíjat Nigel Jones, a főtámogató Tesco vezérigazgatója adta át.

Így választják meg a Borászok Borászát

A Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma állította össze annak az ötven borásznak a listáját, akik esélyesek voltak a Borászok Borásza díj elnyerésére. A győztest egyszerű szavazással választották meg. Szavazati joga az 50 jelölt borásznak, illetve a díjat a korábbi években elnyert borászoknak volt. A két évvel ezelőtti díjátadó gálán kihirdetett szabálypontosítás szerint ugyanis a Borászok Borásza örökös cím, amelyet nem lehet újra elnyerni. A Borászok Borásza cím birtokosait tehát újra nem lehet jelölni, de szavazati joguk örökre megmarad.

borgala_cikk (hirdetés)
Különdíjak, új társadalmi különdíj

Az elmúlt évek Borászok Borászai az idén második alkalommal odaítélt „Borászok Barátja” különdíjra is állíthattak 1-1 jelöltet. Ezt a társadalmi különdíjat olyan civil személyiség kaphatja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit, nagyban elősegíti a magyar borászok munkáját. A jelöltek közül mindig a Borászok Borásza aktuális 50 jelöltje választja meg a győztest. Mindenkinek egy szavazata volt, egyszerű többség döntött.
A kuratórium emellett két különdíjról maga döntött: a „Magyar borért” díjat az kaphatja, aki a legtöbbet tette a hazai szőlőfajtákért, az „Év borászfelfedezettje” pedig az lehet, aki az előző évekhez képest kiugró teljesítményével új felfedezettként jelenik meg.

A főtámogató Tesco számára nagyon fontos, hogy a kiváló magyar termékeknek, köztük a boroknak is piacot biztosítson mind belföldi áruházaiban, mind a nemzetközi láncban. A vállalat egy-egy „Hónap sztárja” akciója keretében több százezer palack magyar bort ad el közép-európai áruházaiban, így komoly exportlehetőséget nyújt a magyar termelőknek. Az áruházlánc a Borászok Borásza díj támogatásával a kiváló magyar borok és készítőik előtt kívánt tisztelegni.

www.boraszokborasza.hu

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.