Szórakozás

Nehéz idők várnak az allergiásokra

Jelenleg a ciprus- és tiszafafélék, valamint a nyárfa, a kőris és az éger virágpora okoz tüneteket az allergiásoknál. Ezen növények pollenkoncentrációja a legtöbb helyen elérte a tüneteket okozó közepes szintet, sőt Pécsen, Győrben, Zalaegerszegen, Pesten és Salgótarjánban magas koncentrációt is mértek.

Az allergiás reakciókat egy hisztamin nevű anyag váltja ki, és a tünetek ellen antihisztamint kell a szervezetbe juttatni. A csalán olyan hatásmechanizmussal rendelkezik, mint az antihisztamin, így hatásosan veszi fel a harcot a tünetek ellen. Szárított csalánlevélből készült kapszulát patikákban és gyógynövényboltokban egyaránt találsz.További szuper ellenszer az omega-3 zsírsavat tartalmazó étel, amit pl. a tengeri halakban vagy a lenolajban találsz nagyon sokat. Koncentrált formában étrendkiegészítő tablettában van.

Bár még nem jellemzőek a zivatarok, de ha nagy vihar közeleg, vagy erősödik a szél, mindenképpen csukd be az ablakokat, ajtókat! Ilyenkor az erős légmozgás a por mellett rengeteg pollent juttat a lakótérbe, amit később nagyon nehéz kitisztítani, és folyamatos irritációt okoz. A vihar utáni néhány órában lehetőleg ne menj a szabadba, és ha mindenképp szükséges szellőztetni, akkor az legyen nagyon rövid, és időzítsd késő éjszakára. Ha lakásban, autóban használunk szellőztetőt vagy klímát, lehetőleg legyen pollenszűrős, és gyakran tisztíttassuk, vagy cserérjük benne a szűrőt.

Természetesen lehetetlen teljesen elkerülni azt, hogy a szabadban tartózkodjunk, de akik erősen szenvednek az allergia tüneteitől, jobban teszik, ha – a virágzási szezon idejére – inkább konditeremben sportolnak- írja a Köpönyeg.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik