dunaferr (dunaferr, )
Szórakozás

A nyersvasgyártás megmaradásáért tüntettek Dunaújvárosban

Nagygyűlést tartott a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet kedden Dunaújvárosban a polgármesteri hivatal előtti téren, hogy felhívják az illetékesek figyelmét a januárban leállított kohó felújításának szükségességére.

Az összegyűlt mintegy kétezer ember előtt a szakszervezeti vezetők ismertették a cég jelenlegi helyzetét és az 1-es számú kohó felújítása körüli bizonytalanságot. Utóbbival kapcsolatban egyöntetűen kijelentették, hogy kohó nélkül leállhat a teljes folyékony fázis a vasműben, ami több ezer munkahely megszűnését eredményezheti.

A rendezvényt követő sajtótájékoztatón Cserna Gábor (Fidesz) polgármester közölte, hogy Szijjártó Péter külgazdaságért felelős államtitkár a hét végén Moszkvába látogat, ahol a főtulajdonos orosz külkereskedelmi bank elnökhelyettesével a kohóátépítésről fog tárgyalni, és igyekszik azonnali választ kikényszeríteni.

Hozzátette: szeretnék kormányzati ráhatással előmozdítani a fejlesztéseket, azon belül is az 1-es számú kohó átépítését. Jelezte, hogy további alternatívák is vannak, így akár “az állami visszavásárlásról is szó lehet”. Ígéretet tett arra, hogy 1-2 héten belül pozitív döntés fog születni, mert a Dunaferr vállalatcsoport a legfontosabb munkáltató a városban.Mucsi Zoltán, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetője kijelentette: eddig hiába egyeztettek a cégvezetővel, eredményt nem értek el. Ezért elérkezettnek látták az időt arra, hogy kezükbe vegyék a gyár sorsát.

Borbély Zoltán, a központi üzemi tanács elnöke elmondta, hogy a januárban leállított kohó felújítása mintegy hárommilliárd forintba kerülne. Rámutatott, hogy a másik kohó is bármelyik pillanatban tönkremehet, és akkor a hideghengermű és a folyékony fázis is megállhat.

Csapó Tamás, a Dunaferr Ifjúsági Szervezet vezetője hangsúlyozta, úgy tudják, hogy a cégvezető szeretné a nagyolvasztó felújítását, de a főtulajdonos bank még nem döntött róla. Ez a késlekedés jelenleg nem érinti a dolgozókat, de hosszú távon ez a helyzet nem tartható fenn, mert akkor mintegy 3500 ember veszítheti el munkahelyét.

A létszámleépítésekkel kapcsolatban Borbély Zoltán megjegyezte, hogy a cégvezetés jelenleg is dolgozik a létszám optimalizálásán, amely a szellemi állományból mintegy 100 főt érinthet. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a vállalatcsoportnak nincs még 2012. évi elfogadott mérlege, de információi szerint 20-30 milliárd forintos veszteség várható.

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet múlt kedden tette közzé felhívását, mert  tájékoztatni akarták a közvéleményt a Dunaferr társaságcsoportnál kialakult válságos helyzetről.

Az MTI érdeklődésére Mucsi Zoltán, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetője akkor elmondta, hogy a munkavállalókat aggodalommal tölti el az 1-es kohó leállítása után kialakult bizonytalanság, mert a kohó felújítása hosszú hónapokat venne igénybe, és a kezdés dátumát senki sem ismeri.

Hangsúlyozta: egyetlen kohóval gazdaságtalan a termelés, ezért lenne szükség két kohó működtetésére. Úgy vélte, amennyiben április 30-ig nem születik döntés, akkor az idén már biztosan nem fog újraindulni a termelés az 1-es kohóban. Ez pedig veszélybe sodorja több ezer dolgozó munkahelyét.

Az ISD Dunaferr Zrt. január 22-én tájékoztatta az MTI-t arról, hogy az előzetes terveknek megfelelően leállította 1-es számú nagyolvasztóját a berendezés műszaki állapota miatt. A cég közleménye szerint a nagyolvasztó bontási munkálatait saját munkaerővel oldják meg, és azok előreláthatólag május végéig tartanak.

Ezzel párhuzamosan folynak a berendezés felújításának előkészületei. Amint valamennyi szükséges feltétel teljesül – befejeződik a tervezés, a kulcsfontosságú berendezések megrendelése és leszállítása, valamint az átépítéshez szükséges anyagok mobilizálása – megkezdik a berendezés felújítását – írták.

Az 1-es számú kohó leállítása mellett a 2-es számú kohó tovább működik. A felújítás idejére a cég nyersvasgyártási kapacitása mintegy felére csökkent.

A Dunaferr Zrt.-nél az 1-es számú nagyolvasztónál 2006-ban hajtottak végre utoljára rekonstrukciót. Ez negyvennyolc napos átépítési időszakot követően, 2006 szeptemberében fejeződött be, akkori árakon tízmillió euróba került.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik