Szórakozás
dunaferr (dunaferr, )

A nyersvasgyártás megmaradásáért tüntettek Dunaújvárosban

Nagygyűlést tartott a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet kedden Dunaújvárosban a polgármesteri hivatal előtti téren, hogy felhívják az illetékesek figyelmét a januárban leállított kohó felújításának szükségességére.

Az összegyűlt mintegy kétezer ember előtt a szakszervezeti vezetők ismertették a cég jelenlegi helyzetét és az 1-es számú kohó felújítása körüli bizonytalanságot. Utóbbival kapcsolatban egyöntetűen kijelentették, hogy kohó nélkül leállhat a teljes folyékony fázis a vasműben, ami több ezer munkahely megszűnését eredményezheti.

A rendezvényt követő sajtótájékoztatón Cserna Gábor (Fidesz) polgármester közölte, hogy Szijjártó Péter külgazdaságért felelős államtitkár a hét végén Moszkvába látogat, ahol a főtulajdonos orosz külkereskedelmi bank elnökhelyettesével a kohóátépítésről fog tárgyalni, és igyekszik azonnali választ kikényszeríteni.

Hozzátette: szeretnék kormányzati ráhatással előmozdítani a fejlesztéseket, azon belül is az 1-es számú kohó átépítését. Jelezte, hogy további alternatívák is vannak, így akár “az állami visszavásárlásról is szó lehet”. Ígéretet tett arra, hogy 1-2 héten belül pozitív döntés fog születni, mert a Dunaferr vállalatcsoport a legfontosabb munkáltató a városban.Mucsi Zoltán, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetője kijelentette: eddig hiába egyeztettek a cégvezetővel, eredményt nem értek el. Ezért elérkezettnek látták az időt arra, hogy kezükbe vegyék a gyár sorsát.

Borbély Zoltán, a központi üzemi tanács elnöke elmondta, hogy a januárban leállított kohó felújítása mintegy hárommilliárd forintba kerülne. Rámutatott, hogy a másik kohó is bármelyik pillanatban tönkremehet, és akkor a hideghengermű és a folyékony fázis is megállhat.

Csapó Tamás, a Dunaferr Ifjúsági Szervezet vezetője hangsúlyozta, úgy tudják, hogy a cégvezető szeretné a nagyolvasztó felújítását, de a főtulajdonos bank még nem döntött róla. Ez a késlekedés jelenleg nem érinti a dolgozókat, de hosszú távon ez a helyzet nem tartható fenn, mert akkor mintegy 3500 ember veszítheti el munkahelyét.

A létszámleépítésekkel kapcsolatban Borbély Zoltán megjegyezte, hogy a cégvezetés jelenleg is dolgozik a létszám optimalizálásán, amely a szellemi állományból mintegy 100 főt érinthet. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a vállalatcsoportnak nincs még 2012. évi elfogadott mérlege, de információi szerint 20-30 milliárd forintos veszteség várható.

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet múlt kedden tette közzé felhívását, mert  tájékoztatni akarták a közvéleményt a Dunaferr társaságcsoportnál kialakult válságos helyzetről.

Az MTI érdeklődésére Mucsi Zoltán, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetője akkor elmondta, hogy a munkavállalókat aggodalommal tölti el az 1-es kohó leállítása után kialakult bizonytalanság, mert a kohó felújítása hosszú hónapokat venne igénybe, és a kezdés dátumát senki sem ismeri.

Hangsúlyozta: egyetlen kohóval gazdaságtalan a termelés, ezért lenne szükség két kohó működtetésére. Úgy vélte, amennyiben április 30-ig nem születik döntés, akkor az idén már biztosan nem fog újraindulni a termelés az 1-es kohóban. Ez pedig veszélybe sodorja több ezer dolgozó munkahelyét.

Az ISD Dunaferr Zrt. január 22-én tájékoztatta az MTI-t arról, hogy az előzetes terveknek megfelelően leállította 1-es számú nagyolvasztóját a berendezés műszaki állapota miatt. A cég közleménye szerint a nagyolvasztó bontási munkálatait saját munkaerővel oldják meg, és azok előreláthatólag május végéig tartanak.

Ezzel párhuzamosan folynak a berendezés felújításának előkészületei. Amint valamennyi szükséges feltétel teljesül – befejeződik a tervezés, a kulcsfontosságú berendezések megrendelése és leszállítása, valamint az átépítéshez szükséges anyagok mobilizálása – megkezdik a berendezés felújítását – írták.

Az 1-es számú kohó leállítása mellett a 2-es számú kohó tovább működik. A felújítás idejére a cég nyersvasgyártási kapacitása mintegy felére csökkent.

A Dunaferr Zrt.-nél az 1-es számú nagyolvasztónál 2006-ban hajtottak végre utoljára rekonstrukciót. Ez negyvennyolc napos átépítési időszakot követően, 2006 szeptemberében fejeződött be, akkori árakon tízmillió euróba került.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.