Szórakozás

Újabb phenjani ultimátum Szöulnak

észak-korea (észak-korea)
észak-korea (észak-korea)

Ismét katonai fellépéssel fenyegette meg Phenjan Dél-Koreát: a sztálinista rezsim újabb, keddi ultimátumában megtorló akciót helyezett kilátásba ellene, ha nem hagy fel ellenséges magatartásával.

“Megtorló akciónk mostantól mindenfajta értesítés nélkül veszi kezdetét” – áll a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség közleményében.

Phenjan haragját ezúttal vélhetően az váltotta ki, hogy egy konzervatív dél-koreiai szervezet tagjai Szöul belvárosában elégették Kim Ir Szen portréját hétfőn, aznap, amikor Észak-Koreában az államalapító születésének 101. évfordulóját ünnepelték. Az észak-koreai hadsereg közölte, hogy Kim Ir Szen portréja az ország méltóságának legmagasztosabb szimbóluma, s elégetése “gyalázatos és megbocsáthatatlan cselekmény”.

A keddi ultimátum újabb fenyegető megnyilvánulás az észak-koreai ijesztgetések hosszú sorozatában. Phenjan a közelmúltban azonban elvetette a sulykot, s atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat, Japánt és Dél-Koreát, miután – válaszul az újabb atomrobbantására – az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb büntetőintézkedéseket foganatosított ellene. Phenjan haragját az is kiváltotta, hogy figyelmeztetései dacára Dél-Korea és az Egyesült Államok március elején két hónapig tartó hadgyakorlatot kezdett a térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik