euro (euro)
Szórakozás

Az évtized végén lehet aktuális az euróövezeti csatlakozás

Belátható időn belül nem lesz reális kérdés Magyarország euróövezeti csatlakozása, így talán az évtized végére jöhet el az az idő, hogy ez a kérdés újra napirendre kerüljön - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden.

A gazdasági tárca vezetője az idei, aktualizált konvergenciaprogram ismertetésekor jelezte: “Messze vagyunk még attól, hogy a konvergenciakritérium összes feltételét teljesítsük.” Leszögezte ugyanakkor, hogy a hétvégén Dublinban megtartott informális uniós pénzügyminiszteri találkozón is inkább azt jelezték, “Magyarország ne sopánkodjon amiatt, hogy nem tagja az euróövezetnek”.

A kormány az idén és jövőre is 2,7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol a legfrissebb konvergenciaprogramban – ismertette Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden.

Ennek értelmében az államadósság GDP-arányos szintje az idei évben 78,1 százalékra, jövőre pedig 77,2 százalékra csökken. Varga Mihály jelezte, hogy a dokumentumban 293,1 forintos euróárfolyammal számoltak, ami magasabb az ősszel várt 283 forintnál.

A kormány azzal számol az aktualizált konvergenciaprogramban, hogy az idén újraindul a növekedés, 3 százalék alatt marad a hiány és ehhez nincs szükség újabb intézkedésekre – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik