vatikán (vatikán, pápaválasztás)
Szórakozás

A Vatikán kaput nyitott a radikális amerikai nővérek előtt

Első alkalommal fogadták a Vatikánban az amerikai nővérrendeket tömörítő Leadership Conference of Women Religious nevű szervezetet, amely az egyház számos tanításával ellentétes nézetet képvisel.

Az LCWR küldöttségét Gerhard Ludwig Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa fogadta hétfőn. A doktrinális kérdésekben illetékes vatikáni hivatal vezetője köszönetet mondott az amerikai nővéreknek az oktatásban, a szegények és a betegek segítésében végzett munkájukért – számolt be a Szentszék.

A bíboros bejelentette, hogy az egy hónapja megválasztott Ferenc pápa megerősítette az LCWR-ről tavaly összeállított doktrinális értékelést és reformprogramot.

Müller ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az LCWR-nek együtt kell működnie a helyi püspöki konferenciákkal. A Hittani Kongregáció prefektusa hangoztatta, hogy az LCWR a “Szentszék irányítása alatt marad”.  A találkozón részt vett Peter Sartain, Seattle érseke, aki a Vatikán megbízásából az LCWR értékelését végezte.  Az LCWR az Egyesült Államokban szolgáló 57 ezer nővér nyolcvan százalékát képviseli.

A szervezettel szemben 2008-ban a Hittani Kongregáció vizsgálatot indított. Az erről tavaly készült értékelés szerint az LCWR-rel szemben “súlyos doktrinális problémák” merültek fel, mivel a szervezet “radikális feminista, az egyház tanításával összeegyeztethetetlen” nézeteket vall a többi között az abortusz, az eutanázia és a homoszexualitás terén.

Az LCWR támogatta a Barack Obama amerikai elnök egészségügyi reformjában szereplő születésszabályozást az ezt ellenző amerikai püspökökkel ellentétben.

A Vatikán által kidolgozott doktrinális reform a szervezettel együttműködésben az LCWR szabályzatának, programjának és munkájának a “korrigálását” tartalmazza.Az LCWR (lcwr.org) “nyíltnak és egyenesnek” nevezte a Müller bíborossal való megbeszélést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik