Szórakozás

Greenpeace-aktivisták jelképesen védett területté nyilvánították az Északi-sarkot

A "Jövő zászlaját" és egy 2,7 millió sarkvidékvédő aláírását rejtő időkapszulát helyeztek el Greenpeace-aktivisták az Északi-sark jege alatt.

Az aktivisták célja felhívni a figyelmet a fenyegető veszélyekre és jelképesen globális védelem alá helyezni az Északi-sarkkört. Hat éve egy orosz tengeralattjáró tűzte ki ugyanott Oroszország zászlaját, hogy kinyilvánítsa Moszkva területi igényeit. A négy fiatal Greenpeace-aktivista négyezer méterrel az Északi-sark jege alá helyezte el a zászlót és az időkapszulát.

Előbbit egy tizenhárom éves maláj kislány tervezte. A zászló a titánból és üvegből készült és az időkapszula tetején helyezkedik el. A kapszula ötvenezer magyar támogató neve mellett például Paul McCartney, Penélope Cruz, Desmond Tutu és Leonardo DiCaprio nevét is tartalmazza – olvasható a Greenpeace magyar képviselete által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.

Ezra Miller hollywoodi színész is egyike volt azoknak, akik a zászlót sítalpakon elvitték a sarkponthoz. A természetvédő szervezet expedíciójának tagjai mínusz 30 Celsius-fokban egy hetet gyalogoltak sítalpakon, nyolcvan kilogrammos szánokat húztak maguk után és a sarki jégen sátoroztak. A mozgó jégtáblák egyre távolabb sodorták őket céljuktól, majd amikor már készleteik fogyóban voltak, egy helikopter segítségével tértek vissza az eredeti útvonalra, hogy sítalpakon fejezhessék be az utat a Föld legészakibb pontjáig.

“A világ fiataljai nevében tettük meg az utat. Azért jöttünk ide, hogy kijelentsük: ez a különleges vidék nemcsak egy cég vagy egy nemzet, hanem az egész emberiség közös tulajdona. Milliók neve van most már a sarkvidék jege alatt, akikkel együtt követeljük: Legyen itt tilos az olajfúrás, az ipari halászat és minden katonai tevékenység!” – mondta Josefina Serk, a svéd parlament 26 éves, számi őslakos képviselője.

A Greenpeace és szövetségesei korábban évekig tartó kampányolással elérték, hogy a Déli-sarkvidéket az ENSZ a nemzeti parkok mintájára világparkká nyilvánítsa, ami negyven évig biztos védettséget jelent a kontinens számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik