Szórakozás

Greenpeace-aktivisták jelképesen védett területté nyilvánították az Északi-sarkot

Buthy Lilla

2013. 04. 15. 16:31

A "Jövő zászlaját" és egy 2,7 millió sarkvidékvédő aláírását rejtő időkapszulát helyeztek el Greenpeace-aktivisták az Északi-sark jege alatt.

Az aktivisták célja felhívni a figyelmet a fenyegető veszélyekre és jelképesen globális védelem alá helyezni az Északi-sarkkört. Hat éve egy orosz tengeralattjáró tűzte ki ugyanott Oroszország zászlaját, hogy kinyilvánítsa Moszkva területi igényeit. A négy fiatal Greenpeace-aktivista négyezer méterrel az Északi-sark jege alá helyezte el a zászlót és az időkapszulát.

Előbbit egy tizenhárom éves maláj kislány tervezte. A zászló a titánból és üvegből készült és az időkapszula tetején helyezkedik el. A kapszula ötvenezer magyar támogató neve mellett például Paul McCartney, Penélope Cruz, Desmond Tutu és Leonardo DiCaprio nevét is tartalmazza – olvasható a Greenpeace magyar képviselete által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.

Ezra Miller hollywoodi színész is egyike volt azoknak, akik a zászlót sítalpakon elvitték a sarkponthoz. A természetvédő szervezet expedíciójának tagjai mínusz 30 Celsius-fokban egy hetet gyalogoltak sítalpakon, nyolcvan kilogrammos szánokat húztak maguk után és a sarki jégen sátoroztak. A mozgó jégtáblák egyre távolabb sodorták őket céljuktól, majd amikor már készleteik fogyóban voltak, egy helikopter segítségével tértek vissza az eredeti útvonalra, hogy sítalpakon fejezhessék be az utat a Föld legészakibb pontjáig.

“A világ fiataljai nevében tettük meg az utat. Azért jöttünk ide, hogy kijelentsük: ez a különleges vidék nemcsak egy cég vagy egy nemzet, hanem az egész emberiség közös tulajdona. Milliók neve van most már a sarkvidék jege alatt, akikkel együtt követeljük: Legyen itt tilos az olajfúrás, az ipari halászat és minden katonai tevékenység!” – mondta Josefina Serk, a svéd parlament 26 éves, számi őslakos képviselője.

A Greenpeace és szövetségesei korábban évekig tartó kampányolással elérték, hogy a Déli-sarkvidéket az ENSZ a nemzeti parkok mintájára világparkká nyilvánítsa, ami negyven évig biztos védettséget jelent a kontinens számára.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.