Szórakozás

Rékasi Károly a jászok kapitánya lesz

Rekasi-Karoly(1)(210x140)(1).jpg (Rékasi Károly)
Rekasi-Karoly(1)(210x140)(1).jpg (Rékasi Károly)

Jászberény önkormányzata döntött a következő jászkapitány személyéről. A címet a helyi képviselő-testület határozata alapján idén június 21-től a város szülötte, Rékasi Károly színművész viselheti.

Magera Tibor polgármesteri főmunkatárs tájékoztatása szerint Jászberény hónapok óta készül az idei világtalálkozóra, amelynek június 21. és 23 között ad otthont a település.

Közlése szerint a város önkormányzata legutóbbi ülésén döntött a rendező jogán az idei jászkapitány személyéről. Társadalmi szerepvállalása, a hagyományőrzésben kiemelkedő szerepe, valamint a Jászság és a jászok jó hírnevének gazdagítása alapján a testület tagjai egyhangúlag Rékasi Károly mellett tették le voksukat. A jászberényi születésű színművész egy éven át viselheti a címet.

Az új kapitányt az idei világtalálkozón iktatják be tisztségébe. Ünnepélyes keretek között kapja meg a tisztséghez járó méltóság jelvényeket: a megbízatását igazoló oklevelet, a kapitányi pecsétet, medált és kardot, a prémes mentét, a nyakravalót, a süveget és a jászkürt hiteles másolatát, amelynek öblébe ezüst poharat szorítva, abba bort töltve kell majd köszöntenie a jászokat.

A cím birtokosának legfőbb feladata a jász hagyományőrzés támogatása, a jász identitás erősítése. A megbízatás ugyan egy évre szól, de a tisztség viselőjének regnálása után emeritus (tiszteletbeli) jászkapitányként aktívan részt kell vennie a Jászkun Kapitányok Tanácsa munkájában, s magát továbbra is a hagyományőrzés szolgálatába kell állítania – hangsúlyozta Magera Tibor.

A jász redemptio, azaz önmegváltás 250. évfordulója alkalmából először 1995-ben jöttek össze Jászberényben az elszármazott jászok, hogy méltóképpen emlékezzenek őseikre. Azóta a jászsági települések mindegyike otthont adott a rendezvénysorozatnak, amely 2013-ban visszatér kiindulási pontjára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik