Szórakozás
Megmérgezett kerecsensólyom (Megmérgezett kerecsensólyom)

Megmérgezett madarak a Kiskunsági Nemzeti Parkban

24.hu
24.hu

2013. 04. 12. 14:20

Három barna rétihéja, egy egerészölyv és egy fokozottan védett, műholdas nyomkövetővel felszerelt kerecsensólyom tetemét találták meg csütörtökön a Kiskunsági Nemzeti Park területén.

Korábban a témában:

Az esetre a projekt keretében jeladóval felszerelt sólyom miatt derült fény, mert a nyomkövető eszköz riasztotta a szakembereket, és így talált rá a nemzeti park természetvédelmi őrszolgálatának tagja a mérgezett tetemekre – mondta az Európai Unió környezetvédelmi politikáját támogató pénzügyi eszköz (LIFE) program projektvezetője.

Fidlóczky József hangsúlyozta: a fokozottan védett kerecsensólyom természetvédelmi értéke egymillió forint.
A programvezető beszámolt arról, hogy az elpusztult öreg hím madár egy bekamerázott fészekhez hordta a táplálékot, mivel nem kap táplálékot a tojó, ott fogja hagyni a fészket, és a tojások bezápulnak.

Véleménye szerint a vadásztársadalomban sokan azt vélelmezik, hogy azért nincs apróvad, mert sok a ragadozó. Ez természetesen nem igaz, azt is akarjuk bizonyítani a bekamerázott kerecsensólyom-fészekkel, hogy a ragadozó alapvetően mezei rágcsálókkal táplálkozik – fogalmazott Fidlóczky József.

A magyar vadászterületeken jelentős problémát okoz a ragadozó madarak ellen irányuló szándékos mérgezés, ami nem csak rájuk, de a háziállatokra, és adott esetben az emberekre nézve is veszélyt jelenthet.

Fidlóczky József emlékeztetett arra, a most futó, második kerecsensólyom-védelmi LIFE projekt keretében került több sólyomra GPS-szel felszerelt nyomkövető, amelynek egyik célja éppen a veszélyeztető tényezők felderítése.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.