Szórakozás
egyetem-corvinus (felsőoktatás, )

“Egy nyitott kérdés van még” – Balog a hallgatói szerződésekről

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2013. 04. 11. 08:45

Egy pont kivételével döntött a kormány a hallgatói szerződések ügyében a változtatásokról és elfogadta a hallgatókkal megtárgyalt kompromisszumot - mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a M1 Ma reggel című műsorában.

Balog Zoltán tájékoztatása szerint az a kérdés maradt nyitott, hogy hány éven belül kell ledolgozniuk az állami ösztöndíjas hallgatóknak Magyarországon a tanulmányi idejüket. A miniszter szavaiból kiderült, három variáció lehetséges, 20, 15 vagy 12 év.

Erről folyik még egyeztetés, de a tárcavezető szerint ebben is meg fognak tudni állapodni.A miniszter azt mondta, hogy csütörtökön vagy pénteken tartanak még egy rövid egyeztetési fordulót. Balog Zoltán abban bízik, hogy jövő héten aláírhatnak egy átfogó megállapodást a Felsőoktatási Kerekasztal részvevőivel.

Jelezte: a diákok egyoldalú nyilatkozatot írnának majd alá, amelyben vállalják a törvényi feltételeket, azaz a magyar munkajog szerinti foglalkoztatást. Ha valaki külföldön, de magyar vállalatnál dolgozik, és itthon fizeti az adót, az ugyanúgy megfelel a törvényi feltételeknek – fűzte hozzá.

A miniszter az interjúban beszámolt arról is, hogy a kormány tárgyalt az egyházi törvényről is. Mint közölte: azt tették nyilvánvalóvá, hogy Magyarországon a hitét, a vallását mindenki úgy gyakorolja, vallja meg, ahogy szeretné, és ehhez az állam biztosítékot ad. Teljesen mindegy, hogy az állammal szerződésben, kapcsolatban lévő, bevett egyházról vagy pedig vallási szervezetről, közösségről van szó – hangsúlyozta. Jogilag ugyanakkor az egyesülési törvény hatálya alá esnek azok, amelyeket nem minősítenek bevett egyházaknak.

Más témát érintve hozzátette: 2009 óta először emelkedik a fogyatékosoknak járó juttatás, és beépítik azt az automatizmust, hogy a növekedés minden évben a nyugdíjak emelkedésével lesz megegyező. Emellett kiterjesztették a fogyatékosság körét a pszichiátriai fogyatékosság teljes körére is. Közlése szerint ez 170 ezer embert érint, és mintegy egymilliárd forint forrást igényel. Idén – mivel a változtatások június 1-jétől érvényesek – több mint 700 millió forintot tesznek ki a pluszjuttatások.

Kérdésre válaszolva közölte azt is: az autistákat foglalkoztató munkahelyek kialakítását és a kapcsolódó képzéseket négymilliárd forinttal támogatja a kormány.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.