Szórakozás

Hét év a halálos tömegszerencsétlenséget okozó román kamion sofőrnek

Első fokon hét év fogházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Járásbíróság szerdán azt a román kamionsofőrt, aki tizennégy halálos áldozattal járó tömegszerencsétlenséget okozott 2011. október 30-án az M43-as autópályán.

A bíróság halálos tömegszerencsétlenséget előidéző közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek a 31 éves aradi férfit, akit mellékbüntetésként hét évre eltiltott a közúti járművezetéstől, és öt esztendőre kiutasított Magyarország területéről.

A vádlott által vezetett, Németországba 20 tonnányi faárut szállító kamion az M43-as autópálya 17-es kilométere közelében, egy jobbra ívelő kanyarban előbb áttért a belső forgalmi sávba, majd átszakította a középső elválasztó korlátot, és összeütközött egy román mikrobusszal.

A busz tizennégy utasa a helyszínen életét vesztette, egy pedig súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A balesetben a kamionsofőr is megsérült, a megbilincselt férfi a tárgyalásra is mankóval, sántikálva érkezett. Az áldozatok – köztük egy hatéves kislány, egy nyolcéves kisfiú és négy nő – valamennyien román állampolgárok voltak.A mikrobusz – forgalmi engedélye szerint – kilenc utast szállíthatott volna, a járműben azonban gyárilag csak nyolc ülés volt, a többit házilag szerelték be, és a csomagoknak sem volt külön tároló rekesz.

Juhász Zsuzsanna bíró az ítélet indoklása során kifejtette: a bűncselekmény megítélése szempontjából közömbös, hogy a mikrobuszban a megengedettnél többen utaztak. A balesetet a vádlott figyelmetlensége okozta. Hozzátéve: a bíróságnak nem volt feladata azt vizsgálni, miért volt figyelmetlen a kamionsofőr. A vádlott korábban elismerte, hogy az indulás előtt rosszul érezte magát, influenzaszerű tünetei miatt gyógyszert szedett, de attól kiütései lettek, ezért orvoshoz fordult. Az Arad megyei kórházban infúziót, majd olyan gyógyszereket kapott, melyeket otthon is szedett.

A bíró hangsúlyozta, bár a vádlott által elkövetett közlekedési szabályszegés nem volt kiemelkedően súlyos, a büntetés kiszabásakor tekintetbe kellett venni a cselekmény fokozott társadalmi veszélyességét és az áldozatok számát. A vádlott és védője fellebbezést jelentett be, így az ítélet nem jogerős. A bíróság fenntartotta a vádlott előzetes letartóztatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik