Szórakozás

Ferenc József egy hajtincse is árverésre kerül Bécsben

árverés (árverés, )
árverés (árverés, )

Ferenc József egy hajtincse és több használati tárgya is kalapács alá kerül áprilisban a Dorotheum bécsi aukciós ház árverésén.

A kék bársonybélésű dobozkában őrzött ősz hajtincs a Dorotheum közleménye szerint Eugen Ketterlnek, Ferenc József utolsó komornyikjának a gyűjteményébe tartozott, az egykori osztrák császárhoz, magyar királyhoz köthető más tárgyakkal együtt. Becsült értéke 400-600 euró (mintegy 120-180 ezer forint).

Jóval mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk például a gyűjtőknek azért az egy pár mandzsettagombért, amelyek egykor Ferenc József kézelőjét díszítették. A 6-8 ezer euró (1,8-2,4 millió forint) értékűre becsült gombokhoz írásos tanúsítvány is tartozik, Ketterlnek, a császári ruhatár egykori gondozójának kézírásával.

Kalapács alá kerül még egyebek mellett egy zsebkendő és egy cigarettaszipka is 600-900 euróért. Egy vadászbrossért legalább 2,5-5 ezer eurót várnak az április 25-i árverésen.

Az aukción gazdát cserélhet egyebek mellett a tragikus sorsú Rudolf trónörökös vázlatfüzete is, és sok más, a Habsburg-ház és más európai uralkodóházak tagjainak tulajdonítható használati tárgy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik