Szórakozás

Több százan a gátakon, folytatódik az árvizi védekezés

Marcal Árvíz (rávíz, védekezés, marcal,)
Marcal Árvíz (rávíz, védekezés, marcal,)

Még nem csökken a Marcal vízállása Veszprém megyében, folytatódik az árvízi védekezés a folyó mentén - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hétfőn az MTI-t. Fejér megyében a vízfolyások továbbra is apadnak, árvízi védekezés egy helyszínen folyik.

Révész András közlése szerint stagnál a Marcal Egyházaskesző és Nemesgörzsöny körzetében; vasárnap éjszaka több mint 200 önkéntes és hivatásos dolgozott a gátakon. Hozzátette: hétfő reggel folytatódott a munka, és egészen addig tart, amíg nem indul meg az apadás.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei Egyházaskesző mellett mára várják a Marcal apadását. Hétfőn továbbépítik Nemesgörzsönynél az úgynevezett jászolgátat (két pallósor közé döngölt föld), amely megakadályozza, hogy tovább áradjon a folyó Marcaltő irányába – tájékoztatott a szóvivő.

Újabb hidat nyitottak meg ideiglenesen a személyautó-forgalom előtt: a 8408-as úton a Marcaltő és Rábaszentandrás közötti kis hídon a védekezés idején közlekedhetnek a személyautók, így kis kerülővel el lehet jutni Marcaltőről Egyházaskeszőre – közölte Révész András. Veszprém megyében jelenleg három útszakasz van lezárva árvízi védekezés miatt – tette hozzá.

Fejér megyében a vízfolyások továbbra is apadnak, árvízi védekezés egy helyszínen folyik. Székesfehérváron a Székely utcai zártkerti ingatlanok védelme érdekében március 31-e óta szivattyúval emelik át a Lugosi árok vizét a Gaja-patak felé. A Nádor-csatorna Cece és Ősi közötti szakaszán még mindig másodfokú, az Adony-Ercsi belvízvédelmi öblözetben lévő Adonyi főcsatornán elsőfokú belvízvédelmi, a Fehérvárcsurgói-tározónál pedig másodfokú helyi vízkárelhárítási készültség van – mondta Szabó-Bisztricz Anett megyei katasztrófavédelmi szóvivő a Fehérvár24-nek.

Pincékbe folyt víz miatt a hétvégén négyszer kérték a katasztrófavédelem segítségét. A hivatásos és az önkormányzati tűzoltók Székesfehérváron, Csókakőn, Söréden és Válon szivattyúzták ki az összegyűlt vizet az alagsori helyiségekből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik