Szórakozás

Az USA nem tart Észak-Koreától

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2013. 04. 08. 09:24

Nem fenyeget azonnali katonai konfrontáció az Egyesült Államok és Észak-Korea között - nyugtatta meg vasárnap az ABC televízió nézőit a Fehér Ház egyik vezető stratégiai tanácsadója.

A kérdésre, hogy kiválthat-e amerikai katonai válaszlépést egy újabb észak-koreai rakétakísérlet, Dan Pfeiffer, a Fehér Ház vezető tanácsadója kijelentette: “Láttuk azokat a jelentéseket, amelyek szerint az észak-koreaiak rakétákat mozgatnak és nem lennénk meglepve, ha kísérletet hajtanának végre. Korábban is csináltak ilyet. Ez egy olyan dolog, amilyen már sok-sok évvel azelőtt is folyt Észak-Koreában, hogy Barack Obama elnök hatalomra került.”

Pfeiffer “abszolút nyugtalanítónak” nevezte az észak-koreai retorikai kiéleződését, de hangsúlyozta, hogy ez sem példátlan magatartásforma a rezsim részéről. Ugyanakkor sürgette, hogy Phenjan hagyjon fel “provokatív tetteivel és háborús retorikájával”, teljesítse nemzetközi kötelezettségeit, és hozza magát olyan helyzetbe, amelyben teljesíteni tudja kinyilatkoztatott célját, a gazdasági növekedést.

John McCain republikánus szenátor, a szövetségi felsőház katonai bizottságának tagja vasárnap a CBS televíziónak nyilatkozva hibáztatta Kínát, amiért az ázsiai nagyhatalom nem vetette be befolyását az észak-koreai retorika lecsitítása érdekében, annak ellenére sem, hogy a válság eszkalációja akár (fegyveres) konfliktus véletlenszerű kirobbanásához is elvezethet.

McCain szerint Peking “kudarcot vallott” abban, hogy elejét vegye egy lehetséges katasztrófahelyzetnek, pedig nyomást gyakorolhatott volna az észak-koreai gazdaságra.

“A probléma kulcsa Kína kezében van. Kína elvághatná a gazdaságukat, ha akarná. A kínai magatartás nagyon kiábrándító” – nyilatkozott a befolyásos ellenzéki szenátor, aki azt hangoztatta, hogy a konfliktus kitörése esetén Dél-Korea és az Egyesült Államok felülkerekedne.”Tény azonban, hogy Észak-Korea lángba boríthatná Szöult, az pedig nyilvánvalóan hatalmas katasztrófa lenne” – mondta McCain.

“A kínaiaknak sok kártya a van kezében. Ők a természetüknél fogva óvatosak. De ebben az esetben a végletekig elmentek” – jelentette ki McCainnel egyetértésben, ugyancsak a CBS-nek nyilatkozva Chuck Schumer demokrata szenátor, aki gyakran bírálja Pekinget az árfolyam-politikája miatt.

John Huntsman, az Egyesült Államok volt pekingi nagykövete, korábbi republikánus elnökjelölt-aspiráns vasárnap a CNN-nek nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök példátlan kijelentést tett, amikor arra figyelmeztetett: egyetlen ország számára sem megengedhető, hogy “a régiót, sőt az egész világot káoszba taszítsa önző nyereségvágyból”. Huntsman szerint a beszéd valószínűleg arra utalhat, hogy a kínai vezetők Észak-Korea miatti csalódottsága elérhette a forrpontot.

“Mindenkinél jobban Kínát hibáztatom” – jelentette ki vasárnap az NBC televíziónak Lindsey Graham republikánus szenátor, aki ugyancsak a katonai bizottság tagja. (A kínaiak) félnek az újraegyesítéstől. Nem akarnak egy demokratikus Koreát Kína mellett, ezért egy őrült rezsimet támogatnak. Márpedig ők erősebben határozzák meg Észak-Korea sorsát, mint bárki más ezen a bolygón” – jelentette ki az amerikai szenátor.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LOS ANGELES, CA - JANUARY 15: Kayla Kohn, right, a 12 grade english teacher at The Accelerated Schools, a community of public charter schools in South Los Angeles joins fellow teachers as they picket outside the school on second day of the Los Angeles school teachers strike on January 15, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Al Seib / Los Angeles Times via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.