Szórakozás

Áradás után átmeneti apadás

Buthy Lilla

2013. 04. 02. 16:04

Fejér megye északi részének vízfolyásai apadnak, ugyanakkor a meteorológiai előrejelzések szerint szerdán 24 óra alatt akár 20 millimétert is meghaladó eső hullhat a térségben.

Az ár- és belvízi felkészülési és védekezési feladatokról egyeztetett a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Magyar Közút Nzrt. Fejér Megyei Igazgatósága és a rendőrség Székesfehérváron.

Fejér megye északi részének vízfolyásai apadnak, ugyanakkor a meteorológiai előrejelzések szerint szerdán 24 óra alatt akár 20 millimétert is meghaladó eső hullhat a térségben. A megye egyes településein, vízfolyásain a korábban elrendelt készültségi szinteket továbbra is fenntartják. A katasztrófavédelem, a vízügyi igazgatóság és az önkormányzatok folyamatosan figyelemmel kísérik a vízszintek alakulását.

A Nádor-csatorna Cece és Ősi közötti szakaszán másodfokú, Gánton harmadfokú belvízvédelmi készültség van. Székesfehérváron az elsőfokú árvízvédelmi készültség részeként az önkormányzat a Székely utcai zártkerti ingatlanok védelme érdekében a Lugosi árok vizét március 31. óta szivattyúkkal emeli át a Gaja-patak felé-tájékoztatta a Fehérvár24-et Szabó-Bisztricz Anett, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Fejér megyében a Gaja-patak felső szakaszán vasárnap óta 70 centiméterrel alacsonyabb a vízállás, míg a Bodajk-Mór vízfolyás 40 centimétert apadt. Bodajkon a vasárnap kihelyezett homokzsákokat az esetleges későbbi árhullám levonulása miatt megelőzési intézkedésként még nem bontják vissza.

A Gaja-patak áradása miatt a korábban lezárt, Fehérvárcsurgót a 81-es főúttal összekötő 8205-ös út két kilométeres szakaszán hétfőn délelőtt megindult a forgalom. A közútkezelő munkatársai folyamatosan ellenőrzik a megye úthálózatát, és vízátfolyások esetén szükség szerint ideiglenes sebességkorlátozást, vagy útzárat vezetnek be. A kisebb vízátfolyásos útszakaszokon a balesetek megelőzése érdekében fokozott figyelmet kér a katasztrófavédelem a gépkocsivezetőktől.

Vízeltávolítás miatt három alkalommal kérték a móri önkormányzati tűzoltók segítségét. Móron egy családi ház alagsorában gázkazánt és hűtőszekrényt veszélyeztetett a víz kedden délelőtt. Bodajkon egy általános iskola pincéjébe tört be a víz, amelyet búvárszivattyúval távolítottak el, majd délután egy háromemeletes társasház alagsorából szivattyúzták ki a vizet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.