Szórakozás

Áradás után átmeneti apadás

Fejér megye északi részének vízfolyásai apadnak, ugyanakkor a meteorológiai előrejelzések szerint szerdán 24 óra alatt akár 20 millimétert is meghaladó eső hullhat a térségben.

Az ár- és belvízi felkészülési és védekezési feladatokról egyeztetett a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Magyar Közút Nzrt. Fejér Megyei Igazgatósága és a rendőrség Székesfehérváron.

Fejér megye északi részének vízfolyásai apadnak, ugyanakkor a meteorológiai előrejelzések szerint szerdán 24 óra alatt akár 20 millimétert is meghaladó eső hullhat a térségben. A megye egyes településein, vízfolyásain a korábban elrendelt készültségi szinteket továbbra is fenntartják. A katasztrófavédelem, a vízügyi igazgatóság és az önkormányzatok folyamatosan figyelemmel kísérik a vízszintek alakulását.

A Nádor-csatorna Cece és Ősi közötti szakaszán másodfokú, Gánton harmadfokú belvízvédelmi készültség van. Székesfehérváron az elsőfokú árvízvédelmi készültség részeként az önkormányzat a Székely utcai zártkerti ingatlanok védelme érdekében a Lugosi árok vizét március 31. óta szivattyúkkal emeli át a Gaja-patak felé-tájékoztatta a Fehérvár24-et Szabó-Bisztricz Anett, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Fejér megyében a Gaja-patak felső szakaszán vasárnap óta 70 centiméterrel alacsonyabb a vízállás, míg a Bodajk-Mór vízfolyás 40 centimétert apadt. Bodajkon a vasárnap kihelyezett homokzsákokat az esetleges későbbi árhullám levonulása miatt megelőzési intézkedésként még nem bontják vissza.

A Gaja-patak áradása miatt a korábban lezárt, Fehérvárcsurgót a 81-es főúttal összekötő 8205-ös út két kilométeres szakaszán hétfőn délelőtt megindult a forgalom. A közútkezelő munkatársai folyamatosan ellenőrzik a megye úthálózatát, és vízátfolyások esetén szükség szerint ideiglenes sebességkorlátozást, vagy útzárat vezetnek be. A kisebb vízátfolyásos útszakaszokon a balesetek megelőzése érdekében fokozott figyelmet kér a katasztrófavédelem a gépkocsivezetőktől.

Vízeltávolítás miatt három alkalommal kérték a móri önkormányzati tűzoltók segítségét. Móron egy családi ház alagsorában gázkazánt és hűtőszekrényt veszélyeztetett a víz kedden délelőtt. Bodajkon egy általános iskola pincéjébe tört be a víz, amelyet búvárszivattyúval távolítottak el, majd délután egy háromemeletes társasház alagsorából szivattyúzták ki a vizet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik