Szórakozás

Magyarokra támadtak Ungváron március 15-én

Helyi magyar iskolásokra támadtak ismeretlenek március 15-én Ungváron, elvették a náluk lévő nemzeti zászlót és darabokra tépték - írta csütörtöki számában az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap.

Az újság szerint az eset az ungvári Dayka Gábor Középiskola két tanulójával történt, akik a március 15-i ungvári megemlékezés helyszínéről vitték vissza tanintézetükbe – tőlük lemaradt tanáraik kíséretében – az ünnepség ukrán és magyar lobogóját.

Mint Keszler Sztella, a magyar oktatási intézmény igazgatója a lapnak elmondta, a 6. számú szakközépiskola mellett váratlanul fiatalok támadtak a tanulókra, elvették a náluk lévő zászlókat, a magyar lobogó rúdját összetörték, a szövetét széttépték, az ukránt pedig magukkal vitték a városközpont irányába.

Az igazgató szerint a tanárok azonnal a gyerekek segítségére siettek, az egyik tanulónak a szájába ugyanis valamilyen sprayt fújtak, a másikat pedig meglökték. Az iskolában a gyerekeket megvizsgálták, de szerencsére rendben találták őket, és tanári segítséget kaptak az eset feldolgozásához – tette hozzá.Keszler Sztella kifejtette, hogy hasonlót korábban nem tapasztaltak, az ungváriakra ugyanis az ilyen viselkedés nem jellemző.

A rendőrségen nem tettek feljelentést, a magyar zászlót pedig pótolták Magyarország ungvári főkonzulátusának a segítségével, és egy magyar szervezet is adományozott nemzeti lobogókat a tanintézetnek – közölte.
A cikk emlékeztetett rá, hogy március 16-án két magyarországi csoportot is inzultus ért Ungváron, amiért azok tagjai kokárdát viseltek, ám a magyar zászló széttépésének ügye eddig nem került reflektorfénybe.

Ennek kapcsán említi a lap, hogy az ungvári Petőfi téren tartott március 15-i megemlékezést mintegy harminc-ötven főből álló, az ukrán nacionalista mozgalom fekete-vörös lobogóit és a Szvoboda (Szabadság) párt zászlóit lengető, gyalázkodó jelszavakat harsogó csoport próbálta megzavarni, kísérletüket azonban a kivezényelt rendőrök megakadályozták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik