Szórakozás

Kecskemét a legnyitottabb, Szeged a harmadik

A Budapesti Corvinus Egyetem Korrupciókutató Központja és az Átlátható állam civil kezdeményezés 2012-ben elvégzett kutatása szerint a kecskeméti a legnyitottabb önkormányzat, Szeged a harmadik.

A Korrupciós kockázatok, törvénytisztelet és a világháló címmel elvégzett felmérésben 417 önkormányzat honlapját vizsgálták az átláthatóság szempontjából. Az eredményt a Corvinus egyetem a honlapján hozta nyilvánosságra.

A kutatásban a hatályos törvények alapján állítottak össze szempontokat, ezek alapján vizsgálták a kiválasztott honlapokat: azt, hogy milyen információkat tartalmaznak az önkormányzatról, az önkormányzat működéséről, különös tekintettel az önkormányzatok költéseire, az általuk indított közbeszerzések dokumentálására. Az így létrehozott adatbázis a helyzet leírásán túl alkalmas volt matematikai-statisztikai elemzésre is.

A kutatók szerint az átláthatóság, az információk közzététele a korrupció megelőzésének fontos tényezője. A kutatást dokumentáló anyagban azt fogalmazták meg, hogy a honlap rendezettsége, a közzétett adatok száma jelzi az adott önkormányzatban érvényesülő szellemiséget.

A kutatásban két index jelenik meg: az egyik a magyar önkormányzati nyitottság index, amely azt mutatja, hogy az adott önkormányzat milyen rálátást enged az állampolgároknak a világhálón keresztül önmagára, a másik az önkormányzati törvénytisztelet index, amelyből az derül ki, hogy a hatályos törvények szerint közlendő információt az adott önkormányzat milyen mértékben hozza nyilvánosságra a honlapján.

A felmérésben Kecskemét önkormányzata a nyitottsági index alapján az első helyen végzett, a független felmérés szerint tehát a legnyitottabb önkormányzatnak számít, a törvénytiszteleti rangsorban pedig harmadik lett a 417 vizsgált önkormányzat között.    A nyitottsági index szerint Kecskemétet Szolnok követi, majd holtversenyben Dabas, Szombathely, Szeged és Kaposvár következik.

A leginkább törvénytisztelő megyeszékhelyek között Eger, Tatabánya, Kecskemét, Szeged a sorrend.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik