Szórakozás

Idén elmarad a tavasz?

Fejér megyére havazás és hófúvás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki: a szél is megerősödik.

Hétfőn a délelőtti órákban még csak kis intenzitással esik, a déli óráktól azonban erőteljesebbé válik a havazás. A délkeleti megyékben délután havas eső és eső is várható. Hétfő éjfélig a lehulló friss hó mennyisége a Dunától nyugatra haladhatja meg a 10 centimétert, a délnyugati határ közelében akár 15 centiméter körüli friss hó is hullhat. Az északkeleti szél az Észak-Alföldön és a középső országrészben időnként megerősödik, elérheti a 45-60 kilométer/óra erősséget. A viharos északkeleti szél több helyen okozhat hófúvást, főként Baranya és Tolna megye térségében kedvezőek a feltételek, hogy akár magasabb hóbuckák alakuljanak ki.

A meteorológiai szolgálat narancs (2. fokú) figyelmeztető előrejelzést adott ki hétfőre Tolna és Baranya megyére hófúvás miatt. Citrom (1. fokú) figyelmeztető előrejelzést pedig nyolc megyére (Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Fejér, Pest, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok) havazás és hófúvás miatt.

A balesetek és a károk elkerülése érdekében fokozott figyelemmel tartózkodjanak az erős szélben a szabadban. Az utakra dőlt fák miatt átmeneti torlódások is kialakulhatnak. Csak a téli időjárásnak műszakilag megfelelően felkészített, téli gumiabronccsal felszerelt járművekkel induljanak útnak, és előtte mindenképen tájékozódjanak az aktuális és várható időjárásról, az utak állapotáról, valamint kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit. A balesetek elkerülése érdekében fokozott figyelemmel, helyesen megválasztott sebességgel közlekedjenek. Tartsanak biztonságos követési távolságot. A katasztrófavédelem javasolja, hogy a személy- és tehergépkocsikban utazók egyaránt vigyenek magukkal meleg ruhát, takarót és meleg védőitalt. A csomagtartókban elhelyezett hólánc és lapát a hóátfúvásos útszakaszokon segítheti a továbbhaladást- figyelmeztetett Szabó-Bisztricz Anett, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik